Economie

CPB zet vraagtekens bij toekomst AOW

De verzorgingsstaat moet op de helling. De inkomenssteun van de overheid moet uitsluitend worden gericht op degenen die dat nodig hebben. Algemene regelingen moeten verdwijnen. Dat betekent dat er een einde zou moeten komen aan de AOW, omdat het geld dat daarvoor wordt uitgetrokken voor een groot deel terechtkomt bij mensen die voldoende daadkrachtig zijn.

ANP
1 March 2005 07:06Gewijzigd op 14 November 2020 02:17

Het Centraal Planbureau (CPB) schrijft dat in een maandag verschenen notitie. Volgens P. Kooiman van het planbureau was de AOW in oorsprong bedoeld voor mensen die zonder overheidssteun niet konden rondkomen. „Als je het nog eens zou moeten overdoen zou je kunnen zeggen: misschien zijn er betere manieren om dat doel te bereiken dan via een algemene regeling, waarvan ook de hogere inkomens profiteren".

Minister Brinkhorst van Economische Zaken zei in een eerste reactie dat voor het kabinet de AOW niet ter discussie staat.

Ook de regeringsfracties CDA en D66 reageren negatief. Vice–fractievoorzitter Verburg van het CDA zegt dat iedereen op zijn 65e recht moet houden op de oudedagsvoorziening. Ze wijst erop dat de hogere inkomens meer belasting betalen dan de minder daadkrachtigen en dat er op die manier sprake is van solidariteit. D66–Tweede–kamerlid Bakker zegt zich niet te kunnen voorstellen dat er ook maar iemand in de Tweede Kamer de AOW als basisvoorziening zou willen afschaffen. „Dat schiet voor iedere Nederlander een geweldig gat in de oudedagsvoorziening".

GroenLinks–kamerlid Vendrik zegt dat afschaffing van de AOW als basisvoorziening een „ravage" zou aanrichten in alle pensioenen in ons land. Een andere opzet van de financiering van de AOW, waarbij hogere inkomens meer bijdragen, is voor D66 en GroenLinks wel bespreekbaar.

In zijn rapport stelt het CPB dat het verminderen van inkomensverschillen – het uitgangspunt van de verzorgingsstaat – op gespannen voet staat met de noodzaak om meer mensen aan de slag te krijgen en het opleidingsniveau te verbeteren. Wie zonder overheidststeun kan, zou daarvoor dan ook niet meer in aanmerking moeten komen. De overheid zou moeten afstappen van fiscale regelingen en subsidies waarvan zowel arm als rijk profiteert. Als hogere inkomens ook recht hebben op overheidsteun, vermindert dat hun motivatie om harder te werken.

Dit betekent volgens het CPB dat het mes moet in regelingen als de hypotheekrente–aftrek en het spaarloon, omdat daarvan ook de hogere inkomens profijt hebben.

CDA en D66 reageren in grote lijnen positief op het rapport, waarover de Kamer op 18 april debatteert. Verburg en Bakker zien het betoog als ondersteuning van het kabinetsbeleid om „een einde te maken aan de rondpompstaat" en een aansporing om daarmee verder te gaan. Ook minister Brinkhorst ziet het rapport als ondersteuning van het beleid van het kabinet. Het CPB legt een verband tussen economische groei en de inrichting van de verzorgingsstaat. Economische groei is volgens Brinkhorst hard nodig om in de toekomst zorg en onderwijs op peil te houden.

Het pleidooi om de hypotheekrente–aftrek af te schaffen wijst Verburg overigens af. Bakker heeft daar minder moeite mee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer