Natuurorganisatie na uitspraak over boorplatform: kan wel janken
„Ik kan wel janken, maar de natuur die huilt het hardst”, reageert Marijke van de Staak van ARK Rewilding Nederland op het besluit dat er een boorplatform mag komen bij Schiermonnikoog. Het betekent volgens haar organisatie dat al schade wordt toegebracht aan beschermde natuur, nog voordat duidelijk is of er daadwerkelijk geboord mag worden naar gas op 20 kilometer van het eiland. En dat „midden in de klimaatcrisis en naast de kwetsbare Waddenzee”, vult Greenpeace aan.
De twee organisaties probeerden samen met andere natuurbeschermers te voorkomen dat op die plek in de Noordzee naar aardgas geboord gaat worden. Een eindoordeel over die zaak ligt nog bij de hoogste rechter. In afwachting van de uitspraak wilden de natuurorganisaties de aanleg van het productieplatform voorkomen. Maar de voorzieningenrechter van de Raad van State houdt er rekening mee dat de boorplannen uiteindelijk wel door mogen gaan. Dus mag gasbedrijf ONE-Dyas starten met het installeren van het boorplatform.
Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mjinbouw) gaf toestemming voor de boringen, omdat daarmee aardgas kan worden gewonnen voor aanstaande winter. Daar dreigt Nederland te weinig van te hebben nu het Groningerveld is gesloten en geen Russisch gas wordt gebruikt.
Tegenstanders zeggen echter dat het project door onder andere stikstofuitstoot en onderwatergeluid schadelijk is voor natuur en onderwaterleven. Bovendien, naar nieuw gas boren „is en blijft onverstandig”, meent Greenpeace. „Het is aan de politiek om alle nieuwe fossiele infrastructuur te verbieden, zodat we ook de klimaatcrisis kunnen aanpakken, want nieuwe fossiele infrastructuur houdt ons nog decennia in een fossiele houdgreep.”
ARK Rewilding Nederland werkt sinds 2018 aan het herstel van riffen bij de Borkumse Stenen, zegt projectleider Noordzee Marijke van de Staak. Dat is beschermd gebied ten noorden van Schiermonnikoog, waar het zeebodemecosysteem moet herstellen. „En nu geeft de overheid een vergunning af om de natuur in dit gebied in één klap te vernietigen.” De organisatie viert vrijdag haar 35e verjaardag. Dat is nu „een feestje met een dikke rouwrand” geworden.