Debat nareis

Yeşilgöz beaamt fout in nareisdebat maar maakt geen excuses

Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) geeft toe dat ze als VVD-leider in de verkiezingscampagne ten onrechte heeft gesproken over duizenden nareis-op-nareisgevallen per jaar. Zich ervoor excuseren gaat de bewindspersoon echter te ver. „Het was het verkeerde getal, behorend bij een reëel probleem.”

21 June 2024 09:02
Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) bij het debat met de Tweede Kamer over de gestapelde nareizen van vluchtelingen. beeld ANP, Remko de Waal
Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) bij het debat met de Tweede Kamer over de gestapelde nareizen van vluchtelingen. beeld ANP, Remko de Waal

In de verkiezingscampagne agendeerde Yeşilgöz gestapelde gezinshereniging als een groot probleem. Haar partij had daar door middel van de invoering van het zogenoemde tweestatusstelsel en het instellen van een quotum iets aan willen doen, beweerde ze in een uitzending van Op1, een dag na de kabinetsval begin juli.

Het probleem van gestapelde gezinshereniging bleef de VVD-leider vervolgens herhalen in de verkiezingscampagne. Het zou volgens haar zelfs gaan om „duizenden mensen” per jaar die door middel van nareis op nareis naar Nederland zouden komen, beweerde ze een week voor de verkiezingen in de Volkskrant.
Daar wringt de schoen. Want de IND maakte begin augustus in een conceptnota al een analyse van het nareis-op-nareisverschijnsel. Daaruit bleek dat gestapelde gezinshereniging slechts tientallen keren per jaar voorkwam.

De vraag die donderdag in een urenlang Tweede Kamerdebat bleef terugkomen, was: heeft Yeşilgöz deze informatie naast zich neergelegd, wist ze er niet van, of wilde ze er niet van weten? Dat de IND de definitieve nareis-op-nareiscijfers eind november publiceerde en dat het rapport pas begin dit jaar met de Kamer werd gedeeld, wekte bij verschillende fracties het vermoeden dat Yeşilgöz ambtenaren van de IND onder druk heeft gezet om gedurende de verkiezingscampagne cijfers achter te houden.

Die verdenking vindt Yeşilgöz echter kwalijk, want daarmee worden ambtenaren in diskrediet gebracht, zei ze in het debat. De bewindspersoon gaf toe per abuis over duizenden gevallen te hebben gesproken. „Dat was het verkeerde getal behorend bij een reëel probleem. Het ging aan de onderhandelingstafel namelijk over alle vormen van nareis”, aldus Yeşilgöz donderdag.

Fabels

Oppositiepartijen vinden dat verweer van Yeşilgöz beneden alle peil. „Het is belangrijk om het verhaal van nareis op nareis bloot te leggen en te laten zien wat het echt is, namelijk fabels op fabels”, aldus Don Ceder (ChristenUnie).

Marieke Koekoek (Volt), die samen met Kati Piri (GroenLinks-PvdA) een motie van afkeuring indiende tegen de bewindspersoon, stelde zelfs vast dat de minister er elke keer voor kiest „om zich dieper in te graven in de loopgraaf van de leugen”. De fracties van Denk, Partij voor de Dieren en SP kwamen zelfs met een motie van wantrouwen. Voor beide is bij de stemmingen van aanstaande dinsdag echter geen meerderheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer