Buitenland

Anti–Syrische betogingen in Beiroet houden aan

Een betoging in de Libanese hoofdstad Beiroet tegen de Syrische aanwezigheid in Libanon die zondagavond in weerwil van een demonstratieverbod begon, is maandag voortgezet en gegroeid.

AP
28 February 2005 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 02:16

De demonstratie is een steun in de rug van de oppositie in aanloop naar het eerste debat in het Libanese parlement maandag over de bomaanslag die 14 februari het leven kostte aan oud–premier Rafik Hariri. Na het debat volgt een vertrouwensstemming over het pro–Syrische kabinet van premier Omar Karami. Karami zei zondag tegen de tv–zender Al–Arabiya rekening te houden met de mogelijkheid dat zijn regering het debat niet overleeft.

De demonstratie op het Martelarenplein, de plek waar Hariri ligt begraven, trok maandag zeker zo’n twintigduizend mensen. Honderden soldaten en politieagenten zetten het plein af om te voorkomen dat meer mensen de demonstratie konden bereiken. Toen steeds meer demonstranten door hun kordon braken, grepen zij echter niet in, wat volgens veel betogers verraadde waar hun sympathie ligt. „Aan de blik in de ogen van de soldaten en aan hun glimlach kun je zien wat ze echt vinden”, zei Marwan Hamadeh, een parlementariër van de oppositie.

Minister van binnenlandse zaken Suleiman Franjieh gaf de veiligheidsdiensten zondag nog opdracht „alle noodzakelijke maatregelen” te treffen om de orde te handhaven en demonstraties en samenscholingen te verhinderen. Met een beroep op de „hoogste nationale belangen en handhaving van de nationale vrede” verbood hij voor maandag twee demonstraties van voor– en tegenstanders van de regering.

Velen in Libanon schrijven de aanslag op Hariri toe aan de regering en haar Syrische beschermers. Hariri wilde de Syrische aanwezigheid in Libanon verminderen en overwoog het bij de algemene verkiezingen in april of mei op te nemen tegen Karami.

Oppositieleider Walid Jumblatt zet alles op alles om de regering ten val te brengen. Hij riep de demonstranten op te betogen tot de regering vertrekt. „Wij willen de waarheid. Wie heeft Rafik Hariri vermoord?”, zei Jumblatt, de leider van de Druzische gemeenschap. Hij voegde eraan toe dat Libanon de Syriërs helemaal niet slecht gezind is, „maar we zeggen tegen hen: Laat ons alleen, laat ons alleen, laat ons alleen.” Als de regering de vertrouwensstemming overleeft, zou dat gelijk staan aan een tweede moord op Hariri, zei Jumblatt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer