Fondsen willen meer actie voor een gezonder Nederland
„Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar”, zegt de vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF).
De 22 aangesloten gezondheidsfondsen roepen volgens de vereniging het bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke organisaties en de zorg op om de aanpak van de verbetering van de volksgezondheid samen te versnellen. Ze vinden dat gezondheid „het uitgangspunt moet zijn van al het overheidsbeleid, dus niet alleen op het ministerie van VWS”.
Ongezond leven is nu nog gemakkelijker en ook vaak goedkoper, zegt de vereniging, en leefomgeving en klimaat verslechteren door ongezonde lucht en vervuiling. En de vergrijzing drukt ook op de zorg, die al kampt met personeelstekorten.
Al die ontwikkelingen zijn niet alleen ellendig voor degenen die er direct nadelige gevolgen van ondervinden, maar worden ook nog eens een dure aangelegenheid voor de hele samenleving. „Afname van gezonde levensjaren is niet alleen slecht voor mensen zelf, maar voor onze gehele samenleving; ongezondheid kost ons veel, verlaagt de participatie in de samenleving en zorgt voor personeelstekorten. Op termijn vormt deze gezondheidsramp een bedreiging van onze welvaart”, waarschuwt SGF.
Een manifest voor verbetering wordt maandag aangeboden aan het kabinet. De samenwerkende gezondheidsfondsen willen volgend jaar ook een ‘Nationale GezondheidsTop’ organiseren, met een „brede afvaardiging uit de zorg, wetenschap, maatschappelijke organisaties, patiëntenorganisaties, het bedrijfsleven en de overheid”. De nood is hoog, benadrukken ze, en niet alleen in ons land: „Onlangs maakte de wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend dat er dagelijks 7000 doden vallen in Europa door toedoen van vier industrieën: tabak, alcohol, voeding en fossiele brandstoffen.”