Economie

IEA verwacht ‘ongeëvenaard’ overaanbod van olie in 2030

De wereldmarkt krijgt in 2030 waarschijnlijk te maken met een fors overaanbod van olie, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Doordat de capaciteit om olie op te pompen veel sterker groeit dan de vraag naar de grond- en brandstof, ontstaat volgens de adviseur over energiezaken een „ongeëvenaard” overschot van 8 miljoen vaten per dag.

ANP
12 June 2024 12:18Gewijzigd op 12 June 2024 12:46

Dat de groei van de vraag naar olie afvlakt, is volgens het IEA onder andere het gevolg van de overgang naar niet-fossiele brandstoffen om de opwarming van de aarde te beperken. Zo groeit het elektrische wagenpark en verdringen gas en hernieuwbare energiebronnen olie steeds meer in de elektriciteitssector.

Volgens het in Parijs gevestigde agentschap haalt het aanbod van olie de vraag vanaf 2025 al in, vooral doordat landen buiten oliekartel OPEC+ meer gaan produceren. Als dit tot lagere olieprijzen leidt, kan dat volgens het IEA voor problemen zorgen bij de winning van schalieolie in de Verenigde Staten. Het zou ook de plannen van de OPEC+ om de olieprijzen te stutten overhoop kunnen gooien.

IEA-topman Fatih Birol voorspelt dat de vraag naar olie aan het einde van dit decennium zijn piek heeft bereikt. Olieconcerns doen er goed aan „om er zeker van te zijn dat hun strategieën en plannen bestand zijn voor de veranderingen die plaatsvinden”.

Dat de olievraag de komende jaren nog wel toeneemt, komt deels door de verwachte groei van grote Aziatische economieën zoals India en China. Daarnaast zullen mensen vaker het vliegtuig pakken, waarvoor kerosine nodig is. Ook groeit de petrochemische industrie door, die aardolie als grondstof nodig heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer