Fabrikanten: personeelstekort in tuinbouw blijft, ondanks machines
Machines en andere soorten technologie kunnen het personeelstekort in de tuinbouw verminderen, maar niet helemaal oplossen. Dit zeggen ontwikkelaars van een aantal nieuwe machines voor die sector dinsdag tijdens de internationale vakbeurs GreenTech in de RAI in Amsterdam.
Ondanks dat machines werk overnemen, blijft de tuinbouw altijd last houden van een tekort aan werknemers, denkt Bjard Schoots, verkoper bij Crux Agribotics. „Er komen steeds meer mensen op de wereld en meer mensen eten gezonder. Er zijn dus steeds meer producten nodig.” Zijn bedrijf heeft een verpakkingsmachine gemaakt die paprika’s, tomaten en komkommers ook kan sorteren op bijvoorbeeld kleur en gewicht. Daarmee zijn volgens hem ongeveer tien werknemers minder nodig.
Met machines hebben bedrijven veel minder seizoenarbeiders nodig volgens verkoopmanager Raymond van den Berg bij machinebouwer ISO. „Kwekers hebben vaak in korte tijd veel personeel nodig. Het is heel lastig om tientallen tot honderden mensen in twee maanden in te huren”, zegt hij. Maar de behoefte aan vaste werknemers blijft volgens hem wel.
ISO heeft dinsdag voor het eerst een machine laten zien die de stam van de ene tomatenplant vastmaakt aan de stengel van een andere plant. De machine kan bijvoorbeeld de stam van een plant die minder water nodig heeft, vastmaken aan de stengel van een plant die bestand is tegen een bepaalde plaag. De samengestelde plant groeit dan verder als gewas dat minder water nodig heeft en geen last krijgt van de plaag. „In plaats van zestien mensen heb je nog maar één operator nodig”, aldus Van den Berg.
In de tuinbouw werken veel arbeids- en kennismigranten, maar de nieuwe regeringscoalitie wil het Nederlandse migratiebeleid een stuk strenger maken. Schoots en Van den Berg verwachten dat dit het voor tuinders nog moeilijker maakt om genoeg personeel te vinden. Van den Berg denkt dat sommige telers hierdoor in de problemen kunnen komen.
Ook kunstmatige intelligentie (AI) kan enorm helpen als er weinig mensen zijn, vindt topman Ronald Hoek van Blue Radix, een automatiseringsbedrijf voor de tuinbouw. Het bedrijf heeft een AI-model ontwikkeld waarmee kwekers onder meer de temperatuur in de kas en het water geven makkelijker kunnen regelen. „Als een teler ziek wordt, kan het bedrijf soms niet draaien of moet iemand die weinig ervaring heeft het overnemen”, zegt hij. Het AI-model maakt voedsel kweken ook makkelijker voor minder ervaren mensen, stelt hij.