Weg vrij voor nieuwe IMF-miljoenen in Suriname
Medewerkers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben een voorlopige overeenkomst gesloten met Suriname die de weg vrijmaakt voor bijna 62 miljoen Amerikaanse dollar aan financiële steun. Het Zuid-Amerikaanse land maakt meer werk van structurele hervormingen die een nieuwe schuldencrisis moeten voorkomen, stelde het hoofd van de IMF-missie in Suriname Anastasia Guscina. Maar bepaalde „kwantitatieve doelen” heeft de Surinaamse regering onder leiding van Chan Santokhi nog niet gehaald, zei ze ook.
Als de top van het IMF de overeenkomst goedkeurt, worden de miljoenen overgemaakt. Daarmee zou de totale financiële steun voor Suriname van het fonds uit Washington uitkomen op ruim 384 miljoen dollar.
De hulp is nodig omdat Suriname na financieel wanbeheer onder de voormalige president Desi Bouterse en de impact van de coronacrisis praktisch bankroet was. Eind 2021 maakten het IMF en Suriname afspraken over een driejarig programma om de overheidsfinanciën te stabiliseren. Dat gaat wel gepaard met pijnlijke maatregelen voor de grotendeels verarmde Surinamers, zoals het afbouwen van subsidies die energie betaalbaar moeten houden.
Volgens Guscina heeft Suriname „uitstekende vooruitgang” geboekt bij het terugdringen van de overheidsschulden. Ook zou de regering vastbesloten zijn door te gaan met moeilijke hervormingen, wat weer vertrouwen wekt bij donoren en investeerders. Een van de maatregelen die ze prijst, is het schrappen van salarisbetalingen aan ambtenaren die „chronisch afwezig zijn”. Zo zou de overheid geld vrijspelen voor hogere salarissen voor hardwerkende ambtenaren.
De IMF-missie in Suriname rept tegelijkertijd van risico’s op de korte termijn. Het gaat dan vooral om de maatschappelijke en politieke onrust die blijft bestaan in Suriname. In februari vorig jaar bestormden boze demonstranten nog het parlementsgebouw in hoofdstad Paramaribo.
„Het beschermen van de armen en kwetsbaren blijft een prioriteit” schrijft het IMF verder. Zo zou het afschalen van elektriciteitssubsidies gepaard moeten gaan met uitkeringen die kwetsbare huishoudens overeind houden, staat in het nieuwe verslag van de IMF-missie in Suriname.