Groningen en Utrecht zetten uitwerking plannen landelijk gebied door
Groningen en Utrecht gaan verder met het uitwerken van de plannen voor het landelijk gebied, ook nu de formerende partijen hebben aangekondigd het zogeheten stikstoffonds van ruim 20 miljard euro in te trekken.
Groningen wil samen met de andere provincies proberen extra geld bij de nieuwe regering los te weken om de doelen voor het landelijk gebied te bekostigen. Een voorstel van de VVD om hiervoor te pleiten bij lobbyclub Interprovinciaal Overleg (IPO) werd woensdag unaniem omarmd door de andere Statenfracties. Gedeputeerde Henk Emmens (BBB) wil „proactief” in gesprek met nieuwe ministers over de wensen van Groningen.
Ook Utrecht wil doorpakken. Tijdens een commissievergadering wees verantwoordelijk gedeputeerde Mirjam Sterk erop dat in het hoofdlijnenakkoord van de beoogde regering niet wordt gesproken over het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Daardoor is niet helder op welke wijze PVV, VVD, BBB en NSC willen doorgaan met de gebiedsgerichte aanpak. „Het kan nog wel een jaar duren voordat duidelijk is wat de coalitie wil, maar in de tussentijd stilzitten is geen optie”, zei Sterk.
Pauzeknop
Tot die overtuiging is ook haar Groningse collega Emmens gekomen. Onlangs zei hij nog ernaar te neigen om op de pauzeknop te drukken, maar na overleg met andere leden van Gedeputeerde Staten realiseerde hij zich dat dat niet kon, omdat de Staten een opdracht hadden vastgesteld.
Door het wegvallen van het miljardenfonds is bij de provincies veel onzekerheid over hoe het verder moet met de doelen op het gebied van natuur, water, klimaat, stikstof en het verdienmodel van boeren. „Een grote zwarte doos zou ik haast zeggen”, omschreef Emmens de ”soundbites” uit Den Haag.
Groningen gaat verder met de gebiedsprocessen waarin de lijnen worden geschetst om de doelen te halen. Emmens put hoop uit de „verviervoudiging van het budget voor agrarisch natuurbeheer” en geld voor onder meer stalinnovaties, maar dat er straks keuzes moeten worden gemaakt is volgens hem wel duidelijk.
Veenweiden
Vanuit het Rijk komen binnenkort middelen beschikbaar voor de provincies om de eerste maatregelen te kunnen uitvoeren. Utrecht wil hiermee onder meer veenweiden „gezonder maken” en boeren steunen bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering.
BBB, PVV en FVD in de Utrechtse Staten willen op de rem trappen, omdat de vier partijen die een regering willen vormen „duidelijk een andere richting” willen inslaan. „We krijgen minder geld. Dat kunnen we maar een keer uitgeven”, zei BBB-Statenlid Kees van Vuuren. „En wat de BBB betreft, moet de bescherming van landbouwgrond topprioriteit worden.”
Onder meer D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Volt spraken zich wel uit voor het doorgaan met de provinciale uitwerking van het NPLG.