Veel Duitsers vinden vak godsdienst overbodig
Bijna de helft van alle Duitsers is er voorstander van om het vak godsdienstonderwijs op de scholen te schrappen. Daarmee zou er meer tijd kunnen worden vrijgemaakt voor vakken als Duits en wiskunde.
Dat meldt het Duitse protestantse persbureau Idea. Het persbureau baseert zich op een representatief onderzoek dat is uitgevoerd door het in Hamburg uitgegeven weekblad Die Zeit. Uit het onderzoek blijkt dat verreweg de meeste ondervraagden (48 procent) van mening zijn dat godsdienstonderwijs op lagere en voortgezette scholen gemist kan worden.
Van de ondervraagden pleit 15 procent er ook voor om vakken als filosofie en kunst van het lesprogramma te verwijderen. De vakken muziek en sport mogen van 10 respectievelijk 7 procent verdwijnen. Vijf procent van de ondervraagden noemde nog enkele andere vakken die zij van minder belang vonden.
De uitslag van de enquête maakt deel uit van een langer lopend onderzoek dat het weekblad Die Zeit ieder kwartaal uitvoert. De resultaten ervan worden elke keer bekendgemaakt door het televisieprogramma ”Kulturzeit”, dat iedere zaterdagavond te zien is. Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten van de universiteit van Koblenz-Landau. Ieder kwartaal worden 1000 mensen bevraagd over actuele ontwikkelingen in het onderwijsveld.
De Evangelische Werkgroep (EAK) van de christen-democratische CSU beschouwt het feit dat veel Duitsers vinden dat het vak godsdienstonderwijs afgeschaft mag worden als een ernstig signaal. De EAK stelt dat afschaffing van godsdienstonderwijs funest zou zijn gelet op de zoektocht van vele jongeren naar zingeving en waarden en normen. „Dat zou absoluut de verkeerde beslissing zijn”, zegt Harald Hasslet uit Neurenberg, plaatsvervangend voorzitter van de EAK. Het onderwijs zou er volgens hem beter aan doen door in het leerprogramma juist meer ruimte te maken voor waarden en normen. „Juist in de huidige samenleving is een vak als godsdienstonderwijs daarbij onmisbaar.”