Akkoord over toekomst azc Budel, wordt wel kleiner
De Brabantse gemeente Cranendonck en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hebben overeenstemming bereikt over de toekomst van het azc in Budel. Het azc blijft, maar wordt wel kleiner. Nu zitten er nog 1500 asielzoekers, dat worden er straks minder, maakte de gemeente woensdag bekend.
„Wat we állemaal willen is dat de overlast verdwijnt in onze gemeente”, aldus wethouder Hennie Driessen. „We willen dat gevoel van veiligheid weer terug. En dat het azc niet meer tussen ons als inwoners staat.” Daarom komt er een kleinere opvanglocatie. Het maximale aantal opvangplekken gaat met een derde omlaag van 1500 nu naar 960 eind 2027, aldus de gemeente.
Een kleiner azc betekent minder overlast, is de achterliggende gedachte. Belangrijk onderdeel van het azc is de COL, de Centrale Opvang Locatie, waar asielzoekers direct na hun aanmelding in Nederland worden ondergebracht. Deze wordt verkleind van zo’n 1200 plekken nu, naar maximaal 300 plekken. „De COL bestaat uit mensen uit allerlei landen, met allerlei redenen om te vluchten uit hun thuisland”, aldus Driessen. „Mensen met recht op asiel, maar ook mensen met heel weinig kans op asiel. We weten dat vooral die laatste groep het grootste deel van de overlast veroorzaakt. Dus een kleinere COL gaat echt zorgen voor minder overlast in Cranendonck.”
Door afslanking van de COL blijven nog zo’n 600 mensen in het azc, die volgens de gemeente kansrijk zijn. Het college van burgemeester en wethouders is er naar eigen zeggen van overtuigd dat het voorgestelde contract de best haalbare uitkomst is. Wel wordt het voorstel eerst voorgelegd aan de gemeenteraad, die erover kan debatteren.
Het COA is blij met de nieuwe overeenkomst. Daarmee wordt volgens bestuurslid Joeri Kapteijns een nieuw fundament gelegd „voor een goede, leefbare opvanglocatie, minder overlast in de omgeving en behoud van de werkgelegenheid”.
Vorig jaar nog wilde de gemeenteraad sluiting van het azc per 1 juli. Dat gaat dus niet gebeuren. De dorpen Budel en Maarheeze klagen al jaren over ernstige overlast door met name veiligelanders. Dat zijn feitelijk kansloze asielzoekers uit met name Noord-Afrika. De gemeente heeft geen mogelijkheden het huidige contract dat loopt tot 2028 op te zeggen. Wel kan de gemeente naar eigen zeggen aansturen op maatregelen bij ernstige overlast.
Onlangs verplichtte de rechter de gemeente nog om voor 7 juni een beslissing te nemen over de toekomst van het azc.