Waterschap zoekt oorzaak zuurstoftekort honderden vissen Utrecht
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden weet niet wat de oorzaak is van het zuurstoftekort in een aantal Utrechtse waterlopen wat tot een massale vissterfte heeft geleid. In de Hollandse IJssel bij Oudewater, de Kromme Rijn bij Odijk en in de Cothergrift zijn de afgelopen dagen tussen de zeshonderd en achthonderd dode vissen aangetroffen. Bij het schap zijn woensdag geen nieuwe meldingen van dode vissen binnengekomen.
Het schap stelt dat een zuurstoftekort in het water onder meer kan ontstaan doordat bij veel regen soms rioolwater in sloten of rivieren terechtkomt. Ook kunnen bij harde regen bepaalde stoffen vanaf het land het water inspoelen. Daarmee kan de huidige vissterfte niet worden verklaard, meldt het schap. Het waterschap laat op verschillende locaties vers en zuurstofrijk water in. Ook stroomt het water goed door.
Om de oorzaak van het zuurstoftekort te achterhalen, meet het schap dagelijks op meerdere locaties het zuurstofgehalte. „Ook nemen we watermonsters die door het laboratorium op verschillende stoffen worden onderzocht.” Verder heeft het waterschap advies gevraagd bij de universiteit in Wageningen.
„Het is de eerste keer dat de vissterfte op deze schaal in deze tijd van het jaar gebeurt”, zegt Maarten Hoetmer, ecoloog van het waterschap. „Het is ontzettend verdrietig, want iedere vis die doodgaat is er een te veel.”
Een laag zuurstofgehalte is gevaarlijk voor vissen, maar niet voor vee of honden die van het water drinken.