„Rond schepping en scheppingsorde zijn ontwrichtende krachten bezig”
In onze tijd zijn ontwrichtende krachten bezig, aldus ds. G.W.S. Mulder. „Die betreffen niet alleen de volken, maar ook de schepping en de scheppingsorde.”
De predikant van de gereformeerde gemeente in Ridderkerk zei dat donderdagmiddag tijdens een symposium in Amerongen ter gelegenheid van de verschijning van het boek ”Gods goede orde”. De bijeenkomst was georganiseerd door Bijbels Beraad M/V en was goed bezocht.
Dr. M. Klaassen, de auteur van het boek, treedt terug als lector van Bijbels Beraad M/V. Hij heeft het beroep van de hersteld hervormde gemeente in Barneveld aangenomen , waar hij binnenkort intrede doet.
L. van der Tang, voorzitter van het beraad, merkte op dat het geen afscheidssymposium voor dr. Klaassen was. De predikant blijft betrokken bij de stichting, onder andere als adviseur. Het eerste exemplaar van het boek werd dr. Klaassen aangeboden door René Heij van uitgeverij De Banier.
Ds. Mulder, die het openingswoord uitsprak, deed dit vanuit Openbaring 21:2. Hij gaf aan dat de mensen „deze schepping hebben onderworpen aan zo veel ontwrichting. Maar God heeft gezorgd voor heling. Hij werkt toe naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Het huwelijk waarover het in de tekst gaat, is beeldspraak, maar het refereert wel aan de orde die God in de schepping heeft gelegd. Het beeld is krachtig: de blijdschap van de bruid die haar man trouwt. De bruiloft geeft vreugde. In deze tijd staan veel wezenlijke zaken onder spanning. Zien we uit naar de toekomst van de Heere en zijn we hier op aarde trouw aan de door Hem ingestelde ordeningen?”
„In deze tijd staan veel wezenlijke zaken onder spanning” - Ds. G.W.S. Mulder, predikant gereformeerde gemeente Ridderkerk
Visievorming
Dr. Klaassen lichtte in een interview met symposiumvoorzitter Steef Post zijn boek toe. De eerste twee hoofdstukken, over de scheppingsordening en de waardering voor het lichaam, zijn vooral theoretisch en kunnen desnoods overgeslagen worden, zei de auteur. De daaropvolgende vier hoofdstukken gaan over geslachtelijkheid en gender, het huwelijk, seksualiteit en het gezin. De uitgave is met name bedoeld voor predikanten, ambtsdragers en het onderwijs.
De schrijver stelde uitdrukkelijk dat het geen handboek pastoraat betreft, maar vooral een boek is voor visievorming. „Voor goed pastoraat moet je eerst een visie hebben. Er is geen tegenstelling met pastoraat, maar het is wel iets anders dan wanneer je met iemand praat over de moeiten in het leven.”
Op de vraag of de kritiek dat het boek niet zo pastoraal is, hem raakte, antwoordde hij: „Die kritiek zegt misschien meer over deze tijd en de tijdgeest.”
Vrouwenhart
Kritiek kreeg dr. Klaassen ook van vier uitgenodigde sprekers die reflecties gaven op de inhoud. Prof. dr. W. van Vlastuin, rector van het Hersteld Hervormd Seminarium in Amsterdam, prees de nadruk op het aspect lichaam en zou graag zien dat de betekenis daarvan in de spiritualiteit verder wordt doorgetrokken. „Christus redt niet alleen de ziel, maar ook het lichaam. Dat heeft consequenties voor de gezindte. Kunnen we wel zo blijven preken als nu gebeurt?”
Tijdens de forumdiscussie voegde de hoogleraar eraan toe dat jongeren met wie hij sprak perplex waren toen hij tegen hen zei dat het lichaam ook zou opstaan. „Toen ik dat zei, werd het heil voor hen relevanter.”
Christine Stam-van Gent gaf aan dat het voor vrouwen lastig is om bij te dragen aan een theologische discussie in het gezelschap van veel mannen. Ze stelde dat mannen soms muren opbouwen door hun mannelijke toon. „Zoek actief de vrouwelijke invloed”, stelde ze voor. „Laat een scheutje vrouwelijkheid toe in publicaties. Laat mannen vooral gentle, teder zijn en zoek het vrouwenhart.”
„Laat een scheutje vrouwelijkheid toe in publicaties. Laat mannen vooral gentle, teder zijn en zoek het vrouwenhart”” - Christine Stam-van Gent, publiciste
Dr. Klaassen bediende haar op haar wenken. Hij zei dat Bijbels Beraad M/V bezig is met het samenstellen van een werkgroep voor een verdere doordenking van dit thema en dat daarbij zowel naar mannen als naar vrouwen gezocht wordt.
Gruwel
Dr. A.A.A. Prosman, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland, stelde dat homoseksualiteit weliswaar een erge zonde is, maar dat er ergere zonden zijn. Hij kreeg de indruk dat het woord ”gruwel” in de ogen van dr. Klaassen vooral te maken had met homoseksualiteit en vroeg zich af in hoeverre het in bepaalde passages in het Bijbelboek Ezechiël ging over (homo)seksuele misstanden.
Dr. Klaassen zei in een reactie dat hij het woord ”gruwel” niet wilde beperken tot de homoseksuele praxis. In het boek Ezechiël worden volgens hem ook seksuele misstanden aangewezen.
Ouders
Tweede Kamerlid mr. D.J.H. van Dijk miste in het boek aspecten van het gezinsleven, zoals de verhouding tussen ouders en kinderen. Hij zei dat het daaraan nogal eens schort en wees op het „overgeven van kinderen aan bedrijfsmatige opvoeders”. Daarna stelde hij de vraag: „Bewegen wij ons niet in die richting? Het is te mager om alleen te spreken over de eindverantwoordelijkheid van de ouders. Zij zijn exclusief verantwoordelijk. Waarom zwijgen de mannen in zwarte pakken over die exclusieve verantwoordelijkheid van de ouders?”
„Waarom zwijgen de mannen in zwarte pakken over die exclusieve verantwoordelijkheid van de ouders?” - Mr. D.J.H. van Dijk, SGP-Tweede Kamerlid
Dr. Klaassen zei in een reactie dat zijn intentie vooral is om het gezin als een van God gegeven structuur te belichten. Hij is nu bezig met een nieuwe publicatie over het gezin, waarin hij op concrete situaties ingaat.
Tijdens de forumdiscussie pleitte Stam-van Gent voor meer handvatten over deze onderwerpen bij het pastoraat. „Een praktische uitwerking is nodig.” Ze noemde als voorbeeld vrouwen „die wel directief moeten zijn omdat er anders weinig uit handen van de man komt”.