Harde aanpak racisme in stadion
Amsterdam, Rotterdam en Utrecht tolereren geen racistische leuzen rond voetbalwedstrijden. Supporters die zich hieraan schuldig maken, moeten terug naar huis. De NS overweegt na alle vernielingen het vervoer van supporters te staken.
Burgemeester Cohen van Amsterdam gaf zondag het voorbeeld tijdens de wedstrijd tussen de voetbalclubs FC Utrecht en Ajax. Hij vaardigde een noodbevel uit, nadat FC Utrecht-fans massaal riepen: „Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas.” De politie stuurde vervolgens 670 voetbalsupporters met de trein naar huis.
De Rotterdamse burgemeester Opstelten heeft laten weten hetzelfde te zullen doen bij de bekerfinale tussen FC Utrecht en Ajax in de Kuip in Rotterdam op 12 mei. Ook Cohen zal niet nalaten opnieuw in te grijpen. Burgemeester Brouwer van Utrecht is het met haar collega’s eens, maar ze betreurt het dat er geen personen zijn aangehouden. Hierdoor heeft volgens haar een veel grotere groep welwillende supporters de wedstrijd moeten missen.
De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) juicht de harde aanpak door Cohen toe. De bond wil alle deelnemers aan racistische spreekkoren rond de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht een stadionverbod opleggen. De voetbalbond heeft direct na de ongeregeldheden afgelopen zondag bij het openbaar ministerie en de politie van Amsterdam de personalia van de FC Utrecht-aanhang opgevraagd. Aan de hand van deze gegevens kan de KNVB verboden uitvaardigen.
Het liefst zou de bond de deelnemers aan de ongewenste spreekkoren strafrechtelijk willen laten vervolgen. Volgens de bond blijkt namelijk uit cijfers dat het aantal aanhoudingen achterblijft bij het toegenomen geweld. Het advies tot vervolging heeft de bond ook vorig jaar gegeven, na een analyse van de aanpak van spreekkoren. Voor de KNVB is dat een reden om te komen tot de invoering van een voetbalwet naar Engels model. Hierin staat ook de aanpak van discriminerende uitlatingen centraal en kunnen supporters strafrechtelijk worden vervolgd.
Het OM heeft maandag echter laten weten de FC Utrecht-supporters niet te vervolgen. Het OM kan namelijk niet vaststellen wie wat heeft geroepen.
Burgemeester Cohen heeft niet eerst overwogen een aantal mensen aan te houden. Volgens zijn woordvoerster waren er daarvoor te veel die de leus scandeerden. „Hij heeft toen onmiddellijk besloten ze en masse terug te sturen, op het moment waarop dat nog kon.”
De kans dat steeds meer voetbalwedstrijden in lege stadions worden gespeeld, schat Cohen niet zo hoog in. „Maar dat risico is voor hem geen reden om dit niet nog eens te doen”, aldus zijn woordvoerster.
Niet alleen in het stadion, ook in de trein was het afgelopen weekeinde raak. De FC Utrecht-supporters die de Amsterdamse burgemeester Cohen had teruggestuurd, sloopten het interieur van enkele treinstellen. Ongeveer twintig banken werden door de ruiten gegooid, prullenbakken van de wand gerukt en tafeltjes vernield. Volgens een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen loopt de schade „in de tienduizenden euro’s.”
Aangezien dergelijke supportersvernielingen schering en inslag zijn, is voor de NS de maat nu vol. De NS stoppen met het vervoer van supporters die zich blijven misdragen. Als vandalen van een club twee keer achter elkaar een trein vernielen, stelt de NS geen trein meer beschikbaar.
De club van voetbalfans die vernielingen aanrichten, krijgt een gele kaart. De schade wordt verhaald op de club. Misdragen de supporters zich een tweede keer, dan volgt opnieuw een gele kaart. „En twee gele kaarten betekent een rode kaart”, aldus een NS-woordvoerster vanochtend.
Het spoorbedrijf gaat de supportersboycot inbrengen in zijn overleg met burgemeesters en politie. Dat overleg stond oorspronkelijk gepland voor eind mei, maar zal nu „op redelijk korte termijn” plaatshebben.