Binnenland

Verdachte schietpartij Zwijndrecht: u moet me levenslang geven

In de rechtbank in Dordrecht is woensdag onder grote belangstelling het strafproces begonnen over de dodelijke schietpartij bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht in januari vorig jaar. Verdachte Minh V., bijgenaamd Lucky, is voor het eerst aanwezig bij het strafproces. Hij had zich tijdens vijf voorbereidende zittingen nog niet in de rechtbank laten zien.

ANP
15 May 2024 10:17Gewijzigd op 15 May 2024 10:53

„U moet mij levenslang geven. Dan ben ik zeer tevreden. Waarvoor ik hier vandaag ben, dat heb ik gedaan. Waarom ik het gedaan heb, kan ik niet vertellen”, zei V. bij aanvang dan de strafzaak. „Ik hoop oprecht dat u mij levenslang geeft.”

De 50-jarige V. staat terecht voor het neerschieten van zijn ex-vriendin Anneke, waarbij haar 66-jarige moeder Michel om het leven kwam. De ex-vriendin raakte grotendeels verlamd en zit mogelijk de rest van haar leven in een rolstoel.

V. bevestigde aan het begin van de zitting dat hij een relatie van ruim dertien jaar had met Anneke. Volgens hem bezocht ze hem altijd trouw in de gevangenis, toen hij voor een andere zaak vastzat. In de laatste maanden van hun relatie zouden er problemen zijn ontstaan. De vrouw besloot tijdelijk bij haar moeder te gaan wonen en de relatie te beëindigen, iets wat hij mogelijk niet accepteerde.

V. had eerder in hun eigen woning geschoten. Dat gebeurde in december 2022. In het laminaat van de woning is een deel van een kogel gevonden. „Het was niet de bedoeling haar dood te schieten. Daarom schoot ik in de bank”, zei V.

Hij zou zijn ex in de weken voor de schietpartij honderd keer hebben geprobeerd te bellen en stuurde haar talloze berichten. Ze antwoordde dat ze haar eigen leven wilde gaan leiden. „Opkankeren uit mijn leven”, schreef ze letterlijk. „Ik weet zeker dat ze dat niet meende”, zei V. hierover.

Een uur voor het schietincident stuurde hij zijn laatste bericht met de tekst ‘An, tot de dood ons scheidt’. V. doet de appjes af als „wartaal”. Op de vraag van de rechter wat hij met de berichten wilde bereiken, antwoordde V.: „Dat ze naar huis kwam om met me te praten”.

Veel nabestaanden en familieleden van slachtoffers zijn in de Dordtse rechtbank aanwezig. Andere betrokkenen, onder wie Anneke, volgen de zaak via een videoverbinding. Zij laat in de loop van de dag een slachtofferverklaring voorlezen door iemand van Slachtofferhulp.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer