PostNL zakt op positief Damrak na resultaten
PostNL behoorde maandag tot de grote verliezers op het Damrak. De post- en pakketbezorger zag afgelopen kwartaal de omzet licht dalen en het bedrijfsresultaat was 9 miljoen euro negatief. Topvrouw Herna Verhagen sprak van een lastige omgeving voor het bedrijf in het eerste kwartaal met stijgende kosten, vooral voor lonen. Het aandeel zakte 3,5 procent.
De hoeveelheid post die het bedrijf verwerkte in de eerste maanden van dit jaar lag ruim 12 procent lager in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt doordat er steeds minder brieven worden verstuurd. PostNL kondigde daarbij aan de prijs van een postzegel per 1 juli met 5 cent te verhogen tot 1,14 euro. Het aantal pakketten dat werd verstuurd nam in het eerste kwartaal wel toe.
De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 890,23 punten. Vrijdag steeg de hoofdindex al 1 procent tot een nieuw slotrecord van 887,44 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 927,08 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,3 procent. In Londen bleef de beurs dicht voor een feestdag.
Verzekeraar ASR en techinvesteerder Prosus waren de sterkste stijgers in de AEX, met winsten van 1,3 procent. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich sloot de rij met een min van 0,6 procent.
In de MidKap verloor TKH 0,2 procent. De technologiegroep zag de omzet en het resultaat dalen in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf kampte onder meer met hogere kosten voor nieuwe fabrieken. Ook brachten klanten hun voorraden terug. Topman Alexander van der Lof verwacht voor het huidige kwartaal wel een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal.
In Parijs daalde Atos ruim 1 procent. Het noodlijdende Franse IT-bedrijf heeft vier reddingsvoorstellen ontvangen. Ook heeft het bedrijf een tussentijdse financiering van 100 miljoen euro gekregen van bestaande obligatiehouders. Een voorstel van Bain Capital is volgens het bedrijf al afgewezen. De gesprekken over de andere voorstellen en een verdere financiering lopen nog. Atos wil zijn reddingsplan deze maand afronden.
De euro was 1,0765 dollar waard, tegen 1,0771 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 78,71 dollar. Een vat Brentolie werd 0,7 procent duurder op 83,56 dollar.