Nieuwe premier Haïti moet geweld bendes stoppen
Voormalig minister van sport Fritz Bélizaire staat voor de enorme uitdaging om als premier orde op zaken te stellen in Haïti.
In verschillende wijken van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince was dinsdag het geluid van vuurgevechten te horen. Tegelijk werd elders in de stad, tijdens een bijeenkomst van de presidentiële overgangsraad, tot ieders verrassing de voormalige sportminister Fritz Bélizaire aangewezen als nieuwe premier.
Fritz Bélizaire is, hoewel voormalig minister van sport, voor veel Haïtianen geen bekend figuur. Hij werd door vier van de zeven stemgerechtigden van de overgangsraad voorgesteld als de nieuwe premier. Hij neemt die taak over van premier Ariel Henry, die in maart al aankondigde terug te zullen treden en dat vorige week donderdag ook formeel deed. Bélizaire wacht nu de immense taak om de rust in het Caraïbische land terug te laten keren.
Snel stappen
Ook de nieuwe voorzitter van de presidentiële overgangsraad is bekend. Edgard Leblanc Fils, een voormalige presidentskandidaat en voorzitter van de Senaat, zal leiding geven aan de negenkoppige raad. Van de zeven stemgerechtigden lieten vier gezamenlijk weten voor zijn benoeming te zijn. Daardoor werd de oorspronkelijke geplande stemming omzeild. Dit leidde aanvankelijk tot ophef bij de andere drie stemgerechtigden, die zich gepasseerd voelden. Ondanks die spanningen is er toch hoop dat de benoemingen ertoe leiden dat snel stappen gezet kunnen worden.
De afgelopen maanden ontvluchtten meer dan 90.000 mensen de hoofdstad uit angst voor bendegeweld. De overgangsraad, die sinds vorige week officieel zitting heeft, en de premier hebben daarom als prioriteit om de veiligheid in het land te herstellen. De raad, bestaande uit vertegenwoordigers van de belangrijkste politieke partijen en maatschappelijke organisaties, moet de rol van president vervullen tot er nieuwe presidentsverkiezingen komen. Die moeten uiterlijk in februari 2026 plaatsvinden.
Haïti wordt al jarenlang geteisterd door aanhoudend bendegeweld. Twee maanden geleden bereikte dit geweld een kookpunt toen bendes gezamenlijk gevangenissen, een vliegveld en andere overheidsgebouwen aanvielen. De bendeleiders eisten het aftreden van Ariel Henry, die op dat moment in Kenia was vanwege formaliteiten rondom de door dat land gesteunde VN-politiemacht. Daarmee zou Kenia de tandeloze Haïtiaanse regering moeten stutten.
Basis bouwen
Het werd Henry onmogelijk gemaakt terug te keren, en dus nam hij de wijk naar Puerto Rico. Na internationale druk beloofde Henry uiteindelijk terug te zullen treden.
Nu de overgangsraad is geïnstalleerd en er een nieuwe premier is aangesteld, zijn de ogen opnieuw gericht op de plannen om de Keniaanse politiemacht naar Haïti te laten komen. De eerste troepen van deze politiemacht, waarvoor Kenia eerder zo’n duizend man toezegde, moeten eind mei voet aan land zetten, meldt nieuwswebsite Politico.
Over de komst van deze politiemacht heersen gemengde gevoelens. De Verenigde Staten hadden toegezegd een basis te bouwen waar de politiemacht terecht zou kunnen. Toch is deze nog niet gereed. Ondertussen is het bendegeweld er niet minder op geworden. Twee weken geleden laaide het geweld in de hoofdstad tussen de politie en de gewapende bendes opnieuw op. De twijfels zijn daarom groot of de politiemissie bij machte zal zijn om het geweld van de bendes, die zo’n 80 procent van Port-au-Prince controleren, te beëindigen.