Economie

EU achter Nederland in conflict met China

De Europese Commissie probeert via diplomatieke kanalen het vleesconflict met China op te lossen. Dat hebben woordvoerders in Luxemburg maandag gezegd.

ANP
23 April 2002 08:16Gewijzigd op 13 November 2020 23:32

China boycot sinds vrijdag Nederlandse landbouwproducten. Het land reageert hiermee op de vernietiging van elf zendingen konijnenvlees en vis uit China in de Rotterdamse haven. De producten zijn uit de handel genomen omdat ze volgens Europese normen te veel kankerverwekkend antibioticum bevatten.

EU-commissaris Byrne noemt de Chinese reactie tegen Nederland „overdreven en ongepast.” Hij benadrukt dat sinds enkele maanden een werkgroep actief is om dit soort problemen aan te kaarten.

De ministers van Landbouw in Brussel hebben zich maandag ook achter Nederland geschaard. Daarmee heeft minister Brinkhorst de steun gekregen die hij wilde. Als landen vlees uit China terugsturen in plaats van het te vernietigen, worden ze juridisch aangepakt.

De Chinese boycot kost Nederlandse bedrijven circa 50 miljoen euro op jaarbasis, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouw maandag.

De boycot treft vooral exporteurs van kippenvlees en in mindere mate die van varkensvlees, eieren en zuivel. Dat is ongeveer 1,5 procent van de totale exportwaarde van dit product. Voor zuivel is dit 0,2 procent.

Het Productschap Vee Vlees en Eieren vindt de handelsoorlog „zeer vervelend voor het bedrijfsleven, ondanks de beperkte impact.” China is een groeiende markt, die net is opengesteld voor bepaalde landbouwproducten. De exporteurs zien hun nieuwe klanten nu weglopen naar de concurrenten.

Exportbedrijven blijven bovendien zitten met specifieke producten, die ze mogelijk moeten vernietigen of elders tegen lagere prijzen verkopen. Ook valt er veel te organiseren door bijvoorbeeld worstenmakers, die veel varkensdarmen laten bewerken in China. „Voordat je elders een fabriek hebt gevonden die hetzelfde werk kan doen, ben je veel tijd en moeite verder”, aldus de woordvoerster.

Het Productschap Zuivel meldt dat de schade circa 8 miljoen euro op jaarbasis beloopt. Nederland exporteert wei, een bijproduct van de kaasbereiding. De zuivelbranche wil dat de politiek de boycot van tafel haalt. „Het gaat om het principe. China heeft de boycot tegen Nederland ingesteld omdat we braaf een Europese maatregel uitvoeren. Dat is niet redelijk.”

Een woordvoerder van Coberco zegt de belemmeringen van China inmiddels te merken. Het zuivelbedrijf heeft nu zendingen wei en babyvoeding onderweg naar China en twijfelachtig is of die worden toegelaten. Een woordvoerder: „Voor ons concern is het kleine schade, maar China is een groeimarkt en dan is zo’n boycot erg ongunstig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer