Inspectie ontkent verbod op PowNed-docu over afslankmiddel
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontkent PowNed te hebben verboden om woensdagavond een documentaire over een populair afslankmiddel uit te zenden op NPO 3, zoals de omroep beweert. Tussen PowNed en de inspectie is wel een gesprek geweest over PowNed of View: De Prikpen. Maar het bericht dat de omroep een dwangsom van minimaal 150.000 euro is opgelegd als de docu toch wordt uitgezonden, is volgens de IGJ niet waar. Dat spreekt PowNed-baas Dominique Weesie weer tegen.
Eerder op dinsdag zei Weesie tegen het ANP dat de inspectie PowNed heeft verboden om de documentaire uit te zenden, omdat geen reclame mag worden gemaakt voor geneesmiddelen die op recept verkrijgbaar zijn. De documentaire gaat over de hype rondom het populaire afslankmedicijn Ozempic.
„Er is géén sprake van een verbod of dwangsom door de IGJ aan PowNed voor het uitzenden van het programma”, zegt een woordvoerder van de inspectie. Het verschil tussen journalistiek en reclame is soms „lastig te beoordelen” volgens de zegsvrouw en hier is een gesprek over geweest met de omroep. De IGJ zegt toen alleen te hebben toegelicht wat wel en niet mag en wat de mogelijke consequenties zijn.
„Het feit dat zij het nu downplayen vind ik helemaal een gotspe”, reageert Weesie. Volgens hem heeft de inspectie meerdere keren gezegd dat op het uitzenden van de betreffende docu een boete staat en zijn daarbij ook expliciete bedragen genoemd. „Dat schud ik ook niet zomaar uit m’n mouw. Ik vind het een heel slecht verhaal dat ze nu aan het terugkrabbelen zijn”, zegt de omroepbaas.
De inspectie had op basis van de aankondiging „zorgen” over de vraag of de programmamakers zich bewust waren van de Geneesmiddelenwet. Het hierin opgenomen verbod op reclame geldt voor iedereen: voor fabrikanten, maar ook bijvoorbeeld influencers of journalisten. De IGJ ziet toe op deze regels die ongewenste beïnvloeding van patiënten en consumenten moet voorkomen. Een oordeel daarover is volgens de woordvoerder nog te vroeg, omdat de inspectie de betreffende documentaire niet heeft bekeken.
Voor woensdag is inmiddels vervangende programmering, maar PowNed wil kijken of de documentaire alsnog kan worden uitgezonden. Samen met de NPO wordt gekeken welke stappen er kunnen worden gezet. „Ik denk dat we nu in overleg moeten met het ministerie of misschien wel de minister om te kijken of we eruit kunnen komen en anders gaan we het verder uitspelen”, aldus Weesie.