Verhagen: Nieuwe partijen door rechter laten toetsen
Nieuwe politieke partijen moeten pas aan de verkiezingen kunnen meedoen na een toetsing van hun doelstellingen door de rechter. Zonodig moeten ze verboden kunnen worden. CDA–fractievoorzitter Verhagen zegt dat deze week in een interview met het weekblad Elsevier.
Verhagen wil op deze manier voorkomen dat radicale partijen langs democratische weg de macht veroveren. Hij noemt als voorbeeld radicale moslimpartijen die de sharia (de strenge islamitische leer) zouden willen invoeren, maar ook een extreem–rechtse partij als CP’86.
Ook zou het kabinet volgens Verhagen de juridische mogelijkheden moeten onderzoeken om niet–democratische besluiten terug te draaien, mochten die worden genomen. „Een hoofddoekjesplicht móet nietig verklaard worden".
GroenLinks voelt niets voor een toetsing van nieuwe partijen door de rechter, zei fractievoorzitter Halsema dinsdagavond in de Tweede Kamer. Zij is net als Verhagen voor het bestrijden van moslimradicalisme, maar vindt dat daarvoor de vrije organisatievorming niet opzijgeschoven kan worden. „Grondrechten zijn er niet alleen voor de lente.". Volgens Halsema zou het voorstel van Verhagen ook de SGP kunnen treffen, die immers een theocratische staat nastreeft.
Halsema maakte haar opmerking tijdens een debat over een nota van minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) over de grondrechten. De Graaf concludeert daarin dat de huidige grondwet voldoende ruimte biedt om met vraagstukken als discriminatie, eerwaak en het dragen van hoofddoekjes om te gaan. Ook hoeft volgens De Graaf geen hiërarchie in de grondrechten aangebracht te worden.
De Kamer is het in grote lijnen met hem eens, bleek dinsdag. Wel zetten de fracties eigen accenten. VVD en D66 vinden dat de godsdienstvrijheid niet ruimer mag zijn dande vrijheidvan meningsuiting. D66–Kamerlid Van der Ham meent dat in het publieke debat iedereen zo veel mogelijk moet kunnen zeggen wat hij of zij vindt. Wie zich daardoor in zijn grondrechten aangetast, voelt moet maar naar de rechter stappen, betoogde Van der Ham.
Fractieleider Halsema van GroenLinks pleitte ervoor om de bescherming van het welzijn van dieren in de grondwet op te nemen, maar lijkt daarvoor net geen Kamermeerderheid te kunnen krijgen. PvdA, D66, SP en LPF spraken wel steun uit voor haar plan.
Het debat wordt donderdag voortgezet.