Foodwatch blij met advies over meten chemische stoffen
Het wordt hoog tijd voor een structurele meting van blootstelling aan chemische stoffen. Dat zegt voedselwaakhond Foodwatch, die blij is met het advies van de Gezondheidsraad hierover. „Dit is iets waarvoor wij al superlang pleiten”, zegt directeur Nicole van Gemert.
Volgens haar kan zo’n meting het „cocktaileffect” onderzoeken van verschillende stoffen in het lichaam. „Er is een woud aan schadelijke stoffen in producten en pesticiden. Het is veel makkelijker om dat allemaal in een keer te onderzoeken.” Van Gemert noemt als voorbeeld een rozijn. „Die is met wel dertig verschillende pesticiden behandeld. Maar we weten niet wat het effect is van al die pesticiden bij elkaar.”
De Gezondheidsraad stelt dat de overheid niet goed weet aan hoeveel chemische stoffen mensen in ons land worden blootgesteld. Ze vindt dat er een structureel meetprogramma moet komen, door bijvoorbeeld bloed en urine van een grote groep mensen regelmatig te onderzoeken.
Het is volgens de directeur van Foodwatch nu de vraag wat de overheid ermee gaat doen. In het verleden hield Nederland wel zulke metingen, maar daarmee is in 1997 gestopt. „Maar we leven nu in 2023 en kunnen onze eigen eieren niet eens meer eten.”