Rabobank versoepelt strenge gencode
Rabobank verlaat zijn eigen gedragscode voor leningen aan bedrijven die ingrijpen in genetisch materiaal van mens en dier (genetische modificatie). De bank baseert zich voortaan op de wet– en regelgeving die veel landen voor gentechnologie hebben ontwikkeld. Dat heeft de bank dinsdag bekendgemaakt.
Rabobank is wegens haar dominante positie in de agrarische sector nauw betrokken bij zaken zoals voedselvoorziening en voedselveiligheid. De verwachting is dat de nieuwe richtlijn meer helderheid biedt voor de bank en haar klanten. De eigen code zoals die tot nu toe door Rabobank werd gehanteerd, leverde die duidelijkheid niet meer, aldus de financiële instelling.
Rabobank hanteerde sinds 2000 een eigen gedragscode die wereldwijd gold. Vooral in de Verenigde Staten en Australië leverde dat problemen op, omdat gentechnologie in die landen veel meer maatschappelijk is aanvaard dan in Nederland. De oude code wordt vervangen door een beknoptere ’statement’, waarop medewerkers kunnen terugvallen in situaties dat wet– en regelgeving ontbreekt. Elke kredietaanvraag voor toepassing van gentechnologie wordt beoordeeld aan de hand van de nieuwe benadering.
„In steeds meer landen bestaat vandaag specifieke wetgeving met betrekking tot de toepassing van gentechnologie. Er is een grotere eenduidigheid van opvattingen en veel meer kennis en aandacht en sturing van de overheid op dit gebied”, licht Hans ten Cate, lid van de raad van bestuur, toe.
Rabobank benadrukt dat het ook in de nieuwe situatie alleen betrokken wil zijn bij gentech–activiteiten die een toegevoegde waarde bieden aan de producten en gewassen waarin die technologie is verwerkt. Verder moet de garantie er zijn dat voldoende rekening wordt gehouden met de veiligheid voor mens, natuur en milieu.
In tegenstelling tot Rabobank heeft ABN Amro nog geen richtlijn voor genetische modificatie. Maar de bank hoopt in de tweede helft van dit jaar een „gencode of iets soortgelijks” te kunnen presenteren.