STAATSBEZOEK

Satellieten en straatkunst tijdens tweede dag staatsbezoek Spanje

Op de tweede dag van het staatsbezoek uit Spanje horen de koninginnen in Amsterdam over mentale gezondheid van jongeren en bewonderen de mannen in Noordwijk raketten en satellieten. Tussen de straatkunst sluiten ze samen het staatsbezoek af.

18 April 2024 18:24Gewijzigd op 19 April 2024 10:07
De Spaanse koning Felipe houdt een toespraak tijdens een regeringslunch, die wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander en viceminister-president Rob Jetten. Het Spaanse koningspaar brengt een tweedaags staatsbezoek aan Nederland. beeld ANP, Koen van Weel
De Spaanse koning Felipe houdt een toespraak tijdens een regeringslunch, die wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander en viceminister-president Rob Jetten. Het Spaanse koningspaar brengt een tweedaags staatsbezoek aan Nederland. beeld ANP, Koen van Weel

Overdag trekken koningen en koninginnen gescheiden op. In Den Haag werken koning Willem-Alexander en zijn Spaanse collega Felipe een programma met staatsrechtelijke verplichtingen af. Ze bezoeken een bijeenkomst voor bedrijven in de sector cybersecurity en financiële technologie, gaan langs bij de Staten-Generaal en instituut Clingendael. Tussendoor lunchen ze met leden van de regering.

De dames maken tijd voor een thema dat koningin Máxima na aan het hart ligt: mentale gezondheid. In Amsterdam Nieuw-West bezoeken ze een inloopvoorziening die het welzijn van jongeren moet bevorderen door sportieve en culturele activiteiten. Koningin Máxima is een van de „founding mothers” van de organisatie MindUS, zoals bestuurslid en psychiater Arne Popma de Spaanse koningin vertelt. Meteen werpt Máxima tegen dat succes vele vaders en moeders kent.

51252.jpeg
Koningin Máxima en koningin Letizia gingen donderdag samen op pad, tijdens het tweedaags staatsbezoek van het Spaanse koningspaar aan Nederland. De dames bezochten een initiatief dat de mentale gezondheid van jongeren moet bevorderen. beeld ANP, Remko de Waal

Voordat de koninginnen in de auto stappen, nemen ze nog een boeketje bloemen, bos oranje tulpen en Friese dúmkes (koekjes) van een paar wachtende fans in ontvangst. Tientallen kinderen van een school aan de overkant tonen alleen interesse in hun eigen koningin. „Má-xi-ma”, „Má-xi-ma!” brullen ze al tien minuten voordat de dames naar buiten komen. Rood-wit-blauwe vlaggetjes zwaaien door de lucht. Letizia lijkt te berusten in het feit dat de kinderen alleen in hun eigen koningin geïnteresseerd zijn. Ze blijft glimlachend bij de auto staan, terwijl Máxima zich naar het schoolhek haast. Een koninklijke handdruk zit er voor de kinderen niet in; de struiken voor het hek maken de afstand te groot. Het gejoel is er niet minder om.

Ruimtestation

’s Middags bewonderen koning Willem-Alexander en koning Felipe in Noordwijk het testcentrum van het Europees Ruimteagentschap ESA. Nederland en Spanje hebben de ESA mede opgericht. Astronaut André Kuipers leidt de twee monarchen rond in een Europees model van een internationaal ruimtestation. Kuipers kent de Nederlandse koning goed. Hij was een van de herauten die hem tijdens zijn inhuldiging in 2013 begeleidde naar de Nieuwe Kerk.

51367.jpeg
In stofvrije jassen krijgen koning Willem-Alexander en koning Felipe tweede van links een rondleiding door een centrum van ESA waar satellieten worden getest. beeld ANP, Mischa Schoemaker

Het is ook niet de eerste keer dat Kuipers een Spaanse koning rondleidt. Dat bewijst een grote foto in de hal, waarop een jonge Kuipers poseert met koningin Sofia, koning Juan Carlos en koningin Beatrix. De ouders van Felipe gingen in 2001, tijdens hún staatsbezoek, langs in Noordwijk. Beide vorsten krijgen een foto mee naar huis, waarop hun geboorteplaats –Utrecht en Madrid– vanuit de ruimte is vastgelegd.

Straatkunst

’s Avonds biedt het Spaanse koningspaar een receptie aan. Voor de zogeheten contraprestatie hebben de Spanjaarden een bijzondere locatie uitgekozen: een museum voor straatkunst en graffiti in Amsterdam. Felipe, nu zelf gastheer, ontvangt de Oranjes hartelijk. Prinses Margriet krijgt een charmante handkus, koning Willem-Alexander een vriendschappelijke omhelzing, Amalia twee zoenen. De kroonprinses reageert met een koninklijk kniksje – een kniebuiging.

51421.jpeg
Prinses Amalia maakt een kniksje voor koning Felipe. beeld ANP, Remko de Waal

Tijdens een rondleiding langs allerlei muurschilderingen van Spaanse en Nederlandse kunstenaars laat de kroonprinses zich samen met prinses Margriet bijpraten door de directeur van het museum. Daarna spreken de koningen een dankwoord uit en heffen ze het glas.

Amalia blikt positief terug op haar eerste staatsbezoek. Ze vond het „erg dierbaar om met mijn ouders te doen”, vertelt ze, voordat ze in de auto stapt, tegen de pers. „Ik heb erg genoten.”

51422.jpeg
Voor het eerst was prinses Amalia aanwezig bij een staatsbezoek. beeld ANP, Remko de Waal

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer