BinnenlandUitspraak in kort geding 

Strafdossier paranormale sessie begraafplaats Amersfoort niet naar alle nabestaanden 

De nabestaanden van slechts één overledene op begraafplaats Rusthof in Amersfoort krijgen vooralsnog inzage in het strafdossier van een vrouw die wordt verdacht van grafschennis tijdens paranormale sessies.

18 April 2024 11:19Gewijzigd op 18 April 2024 15:38
Blik op begraafplaats Rusthof in Amersfoort. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Blik op begraafplaats Rusthof in Amersfoort. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag. De vrouw die op 11 september 2021 met vijf anderen seances uitvoerde bij kindergraven op Rusthof had een kort geding aangespannen tegen het openbaar ministerie om te voorkomen dat haar dossier zou worden verstrekt aan circa vijftig nabestaanden.

De vrouw deed drie jaar geleden paranormaal onderzoek op de begraafplaats naar „energieën” van begraven personen. Volgens de verdachte heeft ze daarbij op twee graven lichtgevende balletjes gelegd. Deze zouden oplichten als er energie van de overledene zou vrijkomen. Omdat de nabestaanden van een van deze twee overledenen aangifte hebben gedaan, vindt de vrouw dat haar strafdossier alleen aan hen kan worden verstrekt.

Volgens de vrouw gaat het te ver om iedereen die aangifte heeft gedaan als slachtoffer aan te merken. Het dossier bevat volgens haar informatie die op haar terug te voeren is, zodat verspreiding „op grote schaal een onaanvaardbare inbreuk op haar persoonlijke levenssfeer” maakt.

De rechter stelt haar in het voorlopige oordeel in het gelijk en stelt daarbij vast dat op of nabij twee graven handelingen zijn verricht. Of er meer paranormaal onderzoek is verricht op andere graven is onduidelijk. Volgens de rechtbank kan het openbaar ministerie op dit moment niet alle mensen die aangifte hebben gedaan wettelijk gezien als slachtoffer aanmerken. Nabestaanden moeten rechtstreeks schade hebben geleden.

Uiterst pijnlijk

„Voor veel nabestaanden een teleurstellende uitspraak”, reageert Jan Visscher uit Amersfoort, de raadsman die vijftig nabestaanden bijstaat. „Zij willen graag het dossier lezen om de feiten op een rijtje te krijgen en de gebeurtenissen te kunnen verwerken.” Het is „uiterst pijnlijk” dat deze verdachte kennelijk alle juridische middelen uit de kast trekt om dit te voorkomen, zegt Visscher.

Mr. Jan Visscher, advocaat SERV in Amersfoort. beeld RD

⁠Inhoudelijk is er volgens hem nog wel het een en ander op de uitspraak af te dingen. „Meer in het bijzonder is het de vraag of de rechter wel een juiste interpretatie geeft van het begrip ”slachtoffer”. Deze uitspraak lijkt niet in lijn met Europese Regelgeving.” Het zou goed zijn, stelt Visscher, als het openbaar ministerie in deze kwestie een vervolgstap overweegt.

Onrust

Het paranormale onderzoek op begraafplaats Rusthof leidde tot grote maatschappelijk onrust. De groep had toestemming van de begraafplaatsdirecteur, maar de ouders waren niet op de hoogte van de nachtelijke seances. Enkele ouders van overleden kinderen op een kinderhofje van Rusthof hebben aangifte gedaan, evenals een groep van vijftig nabestaanden. Een strafrechtelijk onderzoek van het openbaar ministerie loopt nog. De vrouw is de enige verdachte; de andere groepsleden zijn niet opgespoord.

Meer over
Rechtszaken

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer