Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal
De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.
De Rotterdamse haven verwerkte in het eerste kwartaal 110,1 miljoen ton goederen, tegen 111,7 miljoen ton een jaar eerder. De hoeveelheid overgeslagen kolen daalde met 2 miljoen ton. Het havenbedrijf verklaart dit door een verminderde vraag naar kolen voor de stroomproductie in kolencentrales.
Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam maakt uit de cijfers op dat de Europese industrie nog steeds lijdt onder hoge energieprijzen en een lage vraag. De overslag van containers zat daarentegen wel in de lift, met 3,3 procent. „Uit de groei van de containeroverslag kunnen we de eerste signalen afleiden van het aantrekken van de wereldhandel”, meldt hij in een toelichting. „Deze voorzichtige tekenen blijven door de oplopende spanningen in de wereld echter uiterst onzeker.”
Het havenbedrijf wijst onder meer naar verstoringen in de Rode Zee, waar Houthi-rebellen regelmatig vrachtschepen aanvallen. De situatie aldaar heeft geleid tot bijna een kwart minder schepen uit Azië. Maar „inmiddels is de situatie onder controle”, stelt Havenbedrijf Rotterdam. Zo kwamen in maart al flink meer schepen binnen uit Azië, ruim 11 procent, en herstelde ook de hoeveelheid goederen afkomstig uit het continent.
Het havenbedrijf merkt daarnaast dat de vraag naar olieproducten in het eerste kwartaal lager was dan vorig jaar. Destijds werd nog veel geïmporteerd om Russische olieproducten te vervangen. Naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) daarentegen, was juist meer vraag, constateert het havenbedrijf. Die overslag is opnieuw gestegen, met 3,6 procent tot 9,1 miljoen ton. Door het wegvallen van Russisch gas door de oorlog in Oekraïne is Europa afhankelijker geworden van lng.