PolitiekOorlog Oekraïne

Rutte: Nederland kan geen extra Patriot aan Oekraïne geven

Nederland is niet in staat om een extra Patriotluchtverdedigingssysteem aan Oekraïne te geven, zei premier Mark Rutte dinsdag. „Dan zakken we onder de minimale eisen die we moeten stellen aan onze operationele gereedheid en internationale verplichtingen.”

Redactie politiek
17 April 2024 10:17
Demissionair premier Mark Rutte. beeld ANP, Remko de Waal
Demissionair premier Mark Rutte. beeld ANP, Remko de Waal

Oekraïne heeft dringend behoefte aan meer bescherming tegen Russische luchtaanvallen. Duitsland heeft daarom gezegd een extra Patriotsysteem te geven. In een Kamerdebat vroegen diverse fracties dinsdag om meer te doen voor Oekraïne en of het mogelijk is voor Nederland om ook een extra Patriotsysteem te leveren.

„Defensie zegt dat het echt niet kan”, verklaarde de premier. „Wij hebben maar een beperkt aantal Patriots.” Nederland heeft eerder wel onderdelen van de Patriot geleverd aan Oekraïne. Het ging toen niet om een volledig systeem, maar om raketten en de lanceerinrichting.

Premier Rutte overlegt woensdag in Brussel met NAVO-topman Jens Stoltenberg, de Deense premier Mette Frederiksen en de Tsjechische premier Petr Fiala. Ze bespreken dan hoe de regering in Kyiv meer verdedigingsmiddelen tegen de Russische luchtaanvallen kan krijgen. Rutte zei dat de vraag kan worden gesteld „of we de maximale pijngrens hebben opgezocht” voor wat de NAVO-landen voor zichzelf nodig hebben.

In het debat zei Rutte ook dat de Russische president Poetin „geen sterke vent” is. „Ik heb heel veel met de man gesproken.” Poetin is volgens Rutte „niet iemand voor wie we als persoon vreselijk bang moeten zijn. Hij heeft alleen de middelen die Rusland hem biedt om dit te doen, maar hij is geen sterke persoonlijkheid, echt niet. Dat kan ik u verzekeren.”

Israël

Rutte zei in het debat ook dat het demissionaire kabinet met Israël gaat praten over het weer doorleveren vanuit Nederland van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen. Dat is door de rechter verboden, maar er is wel ruimte voor het leveren van onderdelen als de vliegtuigen waarvoor ze zijn bestemd niet worden ingezet voor operaties in de Gazastrook. De premier is niet optimistisch over deze mogelijkheid; hij denkt dat Israël niet zit te wachten op deze beperking, zei hij.

De discussie over het doorleveren van F-35-onderdelen is opgelaaid na de aanval van Iran op Israël in de nacht van zaterdag op zondag. In het debat diende SGP-Kamerlid Diederik van Dijk mede namens BBB, CU, JA21, VVD en CDA een motie in waarin de regering wordt gevraagd „of en op welke wijze het doorvoeren van F-35-onderdelen zo spoedig mogelijk kan worden hervat”. Het gerechtshof verbood de levering in februari omdat de kans bestaat dat Israël in Gaza het humanitair oorlogsrecht schendt. Het kabinet is in cassatie gegaan tegen de uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer