Economie

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een dip zit en verwacht dat de sector volgend jaar herstelt.

ANP
17 April 2024 07:17Gewijzigd op 17 April 2024 08:08

In de eerste drie maanden van dit jaar bestelden klanten voor 3,6 miljard euro aan nieuwe machines voor de productie van halfgeleiders, waarvan 656 miljoen euro voor de geavanceerdste variant EUV. Dat is aanzienlijk minder dan in het vierde kwartaal van 2023, toen ASML voor bijna 9,2 miljard euro aan orders binnenkreeg.

Volgens financieel topman Roger Dassen zijn de kwartaalcijfers van het aantal orders altijd erg wisselvallig. „Als je naar de afgelopen zes maanden kijkt, dus het vierde kwartaal en eerste kwartaal, heb je het over bijna 13 miljard euro en dat is een aanzienlijk bedrag”, zegt hij in een toelichting.

De omzet van ASML daalde tot 5,3 miljard euro, tegenover 7,2 miljard euro in het vierde kwartaal van vorig jaar. De nettowinst kwam uit op 1,2 miljard euro. Dat was een kwartaal eerder nog ruim 2 miljard euro. De brutowinstmarge was met 51 procent hoger dan ASML zelf verwachtte, stipt Dassen aan.

ASML blijft bij zijn eerdere verwachtingen voor heel 2024. Het bedrijf ziet dit jaar als een tussenjaar waarin de omzet niet stijgt, maar wel forse investeringen nodig zijn voor de verwachte groei van de chipsector na 2025. Daarom kondigde het bedrijf eerder al kostenbesparingen aan. Het bedrijf zei ook dat verdere uitbreiding mogelijk buiten Nederland is, omdat het vestigingsklimaat hier te ongunstig dreigt te worden.

Bij de kwartaalcijfers zei ASML niets over de mogelijke impact van extra beperkingen op de export naar China. De Verenigde Staten willen dat Nederland ook de dienstverlening van ASML aan Chinese klanten met bepaalde chipmachines aan banden legt, kwam eerder via de persbureaus Bloomberg en Reuters naar buiten.

Eerder breidde de regering op aandringen van de Amerikanen al exportbeperkingen voor ASML uit. Naast de geavanceerdste EUV-machines mag het bedrijf ook bepaalde modellen van de op een na nieuwste generatie niet meer verkopen in het Aziatische land. De VS stellen dat China met de moderne chiptechnologie militair te sterk kan worden. De nieuwe exportbeperkingen, die sinds begin dit jaar van kracht zijn, raken ongeveer 15 procent van de omzet in China.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer