Bruidsparen kiezen voor 20-05-2005
Een trouw-datum kiezen is niet altijd even makkelijk en soms een punt van onenigheid binnen familie en relatie. Wordt het de trouwdatum van je ouders of de dag van de eerste kus?
Dit jaar blijkt, na een rondgang langs een aantal Nederlandse gemeenten, een specifieke datum zeer in trek: 20-05-2005.
Dat ligt niet alleen aan de mooie alliteratie, zeggen de deskundigen van burgerzaken in de diverse gemeenten. De 20e mei heeft ook nog een paar andere voordelen: het is dan voorjaar met ontluikende bloemen en (meestal) mooi lenteweer, het betreft een vrijdag, erg gewild onder bruidsparen, en zoals een woordvoerster van Almere zegt: „Het is voor mannen lekker makkelijk te onthouden.”
In Den Haag trouwen op een doorsnee vrijdag in mei ongeveer twintig bruidsparen. Op 20 mei is dat bijna het dubbele. „Tot nu toe hebben we 38 huwelijken op die dag, verspreid over zes locaties. Een aantal locaties zit al vol en misschien moeten we mensen binnenkort teleurstellen”, aldus een gemeentewoordvoerder.
Ook in Rotterdam is het aantal echtverbindingen die dag bijna het dubbele van een andere vrijdag in mei. „In het stadhuis bijvoorbeeld hebben we normaal ongeveer tien huwelijken, dat zijn er nu negentien”, zegt een woordvoerster.
In de hoofdstad is trouwen op 20 mei eveneens populair. In Amsterdam-Centrum stappen die dag zestien paren in het huwelijksbootje, bijna drie keer zo veel als op een normale vrijdag in mei. In de overige stadsdelen loopt het nog niet zo storm, blijkt uit een inventarisatie.
De gemeente Utrecht was al maanden geleden volgeboekt op 20 mei. Die dag worden negentien huwelijken voltrokken, de maximale capaciteit. Mei is sowieso een drukke maand en een vrijdag is ook erg gewild, maar volgens een woordvoerster komt het zelden voor dat er op één dag in Utrecht zo veel mensen trouwen. „Maar ieder jaar heb je wel zo’n datum die lekker ligt.”
Ook Almere heeft „buitensporig veel” huwelijken op 20 mei. „We hebben die dag elf huwelijken. De eersten komen al om 9.00 uur, dat is erg vroeg voor een huwelijk”, vertelt een woordvoerster.
De gemeente Sittard-Geleen heeft een stop afgekondigd voor trouwpartijen op 20 mei. Zestien huwelijken staan er gepland in Sittard, Geleen en Born, die onder deze gemeente vallen. Nog meer verzoeken waren er, maar zo veel kan de gemeente niet aan, aldus een woordvoerder.
Ook in Gelderland zitten vrijwel alle gemeenten vol of vrijwel vol. „We werden er vorig jaar al helemaal plat over gebeld”, aldus een woordvoerder van de burgerlijke stand in Ede.
Eigenlijk is 20 mei een beetje een tweede keus, aldus een aantal gemeentewoordvoerders uit de regio. In eerste instantie was 5 mei (05-05-05) erg in trek, maar de meeste gemeenten zijn op die dag (Bevrijdingsdag én Hemelvaartsdag) officieel gesloten.
Nijmegen maakt hierop een uitzondering. „Maar daar moet je wel flink voor betalen”, aldus een woordvoerder. Het feestje kost volgens de site van de gemeente maar liefst 1098 euro.
Ook in een aantal kleinere gemeenten kan het, als er een gewillige ambtenaar van de burgerlijke stand is, maar wel tegen een fikse meerprijs: weekendtarief plus zondagtarief plus feestdagentarief. En niet in het gemeentehuis, want dat is dicht, maar op een andere als trouwlocatie aangewezen plaats.