Honderden euro’s ‘boete’ na annuleren kraamzorg
Aanstaande ouders riskeren een gepeperde rekening als ze de kraamzorg voor de bevalling annuleren, blijkt uit een rondgang van de NOS. De ‘boetes’ kunnen oplopen tot 275 euro, zelfs als stellen de zorg vroeg annuleren.
Vanwege het tekort aan kraamverzorgenden schrijven veel aanstaande ouders zich bij meerdere organisaties tegelijk in. Het is niet altijd duidelijk of de onlineaanmelding ook meteen een inschrijving betekent. Na twee weken zitten mensen vast aan een contract, waardoor ze een boete riskeren als ze de kraamzorg annuleren.
De NOS bekeek de voorwaarden van 50 van de ruim 200 kraamzorgorganisaties in Nederland. De hoogte van de annuleringskosten varieert per aanbieder. Zo vraagt Naviva 150 euro. In een reactie laat de organisatie weten dat ze de kosten in rekening brengt „om dubbele inschrijvingen bij ons en andere kraamzorgorganisaties te ontmoedigen”. Een andere zorgaanbieder, de Kraamvogel, rekent tot twee maanden voor de bevalling 75 euro. Daarna wordt dat bedrag verdubbeld.
Arjan Groen en zijn vrouw zagen na hun aanmelding de e-mail over het hoofd. Ze moesten 75 euro annuleringskosten betalen aan een kraamzorgorganisatie. Toen ze dat weigerden, dreigde de organisatie een incassobureau in te schakelen. „Het is overduidelijk dat ze misbruik maken van de situatie en willen cashen op mensen die even niet letten op de kleine lettertjes”, zegt Groen tegen de NOS.
Brancheorganisatie Bo Geboortezorg werkt aan een oplossing. „We kijken of zorgverzekeraars vooraf een seintje kunnen geven als iemand zich al ergens heeft ingeschreven, in plaats van achteraf”, zegt directeur Peter Boudewijn. „Want niemand wordt uiteindelijk beter van al die annuleringen.”
Zie ook pagina 18.