Overgang naar plantaardiger dieet vlot niet zo volgens onderzoek
Meer plantaardig voedsel eten is volgens veel wetenschappers gezonder en beter voor de planeet, maar Nederlanders doen dat nog maar beperkt. Volgens onderzoekers van de universiteit van Wageningen zijn vlees en zuivel nog altijd de favoriete bronnen van eiwitten. Ze zien wel een „voorzichtige trend” richting meer plantaardig voedsel, maar in het huidige tempo wordt het doel dat de overheid voor 2030 heeft gesteld niet gehaald.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zou graag zien dat plantaardige en dierlijke eiwitten elkaar over een paar jaar in evenwicht houden: elk 50 procent. Volgens de eerste zogenoemde Eiwitmonitor halen Nederlanders nu 61 procent van hun eiwitten uit vlees en zuivel en 39 procent uit plantaardige bronnen als granen, fruit, groente, noten en peulvruchten. De onderzoekers denken dat de verschuiving te langzaam gaat. Vooral de oudere generaties consumeren relatief veel vlees en zuivel. Ondervraagden uit de jongste leeftijdsgroep, van 18 tot 29 jaar, zitten nu al ongeveer op de 50-50-verdeling die het ministerie graag ziet.
De doelstelling is overigens aan de voorzichtige kant: de Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar dat eigenlijk een verdere verschuiving richting plantaardig nodig is. De milieu-impact van de voedselproductie is dan lager. Bovendien neemt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker af als mensen een groter deel van hun eiwitten uit plantaardige bron halen. Het door wetenschappers samengestelde Planetary Health Diet, dat is gebaseerd op gezonde en duurzame keuzes, gaat zelfs uit van 80 procent plantaardig voedsel.
Voor het onderzoek werden 3000 mensen ondervraagd over hun voedingskeuzes. In een app hielden 570 consumenten hun voedingsconsumptie bij.