OpinieCommentaar

Tweede kerkdienst op Goede Vrijdag niet overbodig

Een tweede dienst op Goede Vrijdag. In steeds meer kerken blijkt dit de gewoonte te worden. Het argument daarvoor is dat het op de ”betaaldag van de Kerk” goed is uitvoerig stil te staan bij de kern van het Evangelie.

Hoofdredactie
28 March 2024 10:44
beeld Sjaak Verboom
beeld Sjaak Verboom

Het houden van kerkdiensten op de laatste vrijdag voor Pasen is door de calvinistische reformatie afgeschaft. Het argument: „Het is een rest van het rooms katholicisme, waar we van af moeten.” In meer lutherse streken bleef deze dag wel een bijzondere op de kerkelijke kalender. Het feit dat bijvoorbeeld in Duitsland de Goede Vrijdag, daar Karfreitag wordt genoemd, een officiële vrije dag is, herinnert daar aan.

Betrekkelijk laat, pas in de 19e eeuw, werd het houden van kerkdiensten in het Nederlandse protestantisme gebruik. De wens daartoe kwam merkwaardigerwijs uit de minder behoudende kring van de Nederlandse Hervormde Kerk. Orthodox-gereformeerden volgden pas veel later. Zij beleggen tot  op de dag van vandaag in veel gevallen de Goede Vrijdagdienst meestal ’s avonds.

Toch is dat merkwaardig. Anders dan rond Kerst, Pasen en Pinksteren en ook met Hemelvaartsdag gaat het werk op Goede Vrijdag veelal gewoon door. De laatste vrijdag voor Pasen is geen officiële vrije dag. Al valt wel te constateren dat veel bedrijven steeds meer geneigd zijn om personeel die dag vrijaf te geven. Niet omdat mensen dan gelegenheid hebben om naar de kerk te gaan maar om hen een lang paasweekend te gunnen zodat ze er even op uit kunnen.

In onze seculiere samenleving zal het echt niet zo ver komen dat de overheid die dag als officiële gedenkdag gaat aanmerken. Alleen al het feit dat het om een christelijke gedenkdag gaat is voor politiek Den Haag genoeg om zo’n idee naar de prullenmand te verwijzen.

Dat hoeft christelijke ondernemers, organisaties echter niet te weerhouden om zelf het statement af te geven dat Goede Vrijdag een belangrijke dag is. Net zoals voor sommigen een bid- of dankdag reden geeft hun deuren te sluiten, zou dat met Goede Vrijdag kunnen.

En dan de kerken. Zou het niet goed zijn dat die toch meer aandacht geven aan de herdenking van het lijden en sterven van de Heere Jezus. Er zijn vraagtekens te zetten bij het standpunt van de Reformatie om Goede Vrijdag helemaal af te schaffen. Dat deze zich keerde tegen allerlei vormen van rooms katholiek bijgeloof en vormendienst, is terecht. Maar hebben de calvinisten niet het kind met het badwater weggegooid?

In de Heidelbergse Catechismus zegt de christen over de betekenis van de kruisiging dat hij er daardoor  zeker van is “dat Hij de vervloeking, die op mij lag, op Zich geladen heeft.” Zou dat geen feit zijn waar de kerk en hele dag over kan en moet nadenken?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer