Brits hof: Assange mag toch in beroep tegen uitlevering aan VS
Een Brits gerechtshof staat klokkenluider Julian Assange toch toe zijn uitlevering aan de Verenigde Staten in hoger beroep aan te vechten.
Assange dreigt te worden uitgeleverd voor publicaties op de website WikiLeaks waar hij oprichter van was. Justitie in de VS heeft achttien aanklachten tegen hem geformuleerd, inclusief spionage, en hij zou in totaal 175 jaar cel kunnen krijgen.
De Australische Assange zou snel worden uitgeleverd op basis van eerdere rechtelijke besluiten, maar dat gaat met een nieuwe beroepsprocedure voorlopig niet door. Het hof stelde dat Assange en zijn raadslieden hun verzoek om een hoger beroep verkeerd motiveerden. Volgens de magistraten is er geen sprake van een politiek en oneerlijk proces in de VS, maar ze vinden dat Assange als buitenlander en publicist mogelijk onvoldoende beschermd wordt door het principe van vrijheid van meningsuiting uit de grondwet van de VS.
Het Hoge Hof van Justitie oordeelde dinsdag dat Assange in beroep mag gaan tegen het besluit tot uitlevering. Buiten het gerechtsgebouw hadden aanhangers zich verzameld om voor zijn vrijlating te betogen. Ze beschouwen hem als een succesvolle journalist en klokkenluider die onrechtmatig gevangen wordt gehouden.
Assange zit sinds 2019 in de zwaarbewaakte Londense Belmarshgevangenis en wordt al circa vijftien jaar vervolgd. In 2020 begon de uitleveringsprocedure aan de VS. Hij heeft vertrouwelijke informatie over vooral politieke en militaire zaken via WikiLeaks gepubliceerd.
WikiLeaks baarde onder meer opzien in 2016 met de publicatie van e-mails van het bestuur van de Democratische Partij in de VS. Die toonden dat het bestuur en campagnemedewerkers van Hillary Clinton de linkse politicus Bernie Sanders op een zijspoor wilden zetten. Assange wordt nu in de VS vervolgd voor talrijke publicaties over de Amerikaanse oorlogen in Afghanistan en Irak. Daarin komen ook gepleegde oorlogsmisdaden voor. Volgens de Amerikaanse justitie pleegde hij spionage en heeft hij mensen in groot gevaar gebracht met het verspreiden van geheime informatie.
Volgens WikiLeaks wordt door toedoen van Washington de verdere verspreiding van informatie van WikiLeaks tegengegaan en zijn donateurs onder druk gezet.