Eis tegen Nomads: Veertien keer levenslang
Veertien keer een levenslange gevangenisstraf. Dat eist het openbaar ministerie tegen de Hells Angels in de geruchtmakende drievoudige moordzaak.
Officier van justitie G. Oldekamp zette vrijdag bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam zwaar aan. De eis van veertien keer levenslang is een absoluut unicum in de Nederlandse rechtsgeschiedenis. Levenslang is de maximale straf die een officier in een strafzaak kan eisen.
Tegen de vijftiende zogenoemde Nomad eiste de officier vier jaar celstraf wegens een schietpartij in mei vorig jaar. Het OM acht hem -in tegenstelling tot de overigen- niet verantwoordelijk voor het doodschieten van drie clubgenoten in februari vorig jaar in Oirsbeek. Hun lichamen werden later aangetroffen in de Geleenbeek bij Echt.
Volgens officier Oldekamp was er sprake van een vooropgezet plan en zijn daar tal van aanwijzingen voor. De drie slachtoffers, Paul de Vries, Cor Pijnenburg en Serge Wagener zijn volgens hem op 11 februari vorig jaar doodgeschoten in de vergaderruimte van het clubhuis in Oirsbeek. Op die avond was het de vaste clubavond, waren de drie slachtoffers daar ook aanwezig en daarna zijn ze nooit meer in leven gezien.
Oldekamp liet in het midden wie van de veertien Nomads de schoten zou hebben afgevuurd. Hij acht in alle gevallen medeplegen van moord bewezen en daar staat levenslang op. Hij merkte daarbij op dat gezien het aantal schoten dat is gelost, achttien in totaal, alle verdachte Nomads geschoten zouden kunnen hebben.
De Nomads hebben volgens de aanklager op 11 februari een busje gehuurd die bij het clubhuis is gesignaleerd. Hij stelde dat de lichamen van de slachtoffers na de liquidatie daarin zijn vervoerd naar de Geleenbeek, waar ze op 13 februari werden aangetroffen. Ze bleken alledrie op vitale plekken te zijn geraakt.
Zijn urenlange requisitoir ondersteunde Oldekamp vrijdag met een cd-rompresentatie. Zo liet hij aan de hand van foto’s de sporen zien van het bloed van de slachtoffers die in het clubhuis zijn aangetroffen.
Het was in feite een puzzel die de officier van justitie vrijdag in elkaar moest leggen. Hij baseert zijn eis op technisch en tactisch bewijs en de voor de Nomads belastende verklaring van de enige getuige in de zaak, Angelo D.
Eerder deze week kwam Oldekamp met een nieuwe getuige op de proppen, maar de rechter accepteerde zijn verklaring niet. Er zou uitgebreid onderzoek moeten worden gedaan naar de betrouwbaarheid van de getuige en dat zou het proces volgens de Amsterdamse rechter te veel vertragen.
Oldekamp, vond dat „niet volstaan kan worden met een tijdelijke gevangenisstraf.” „Behoren deze verdachten na een lange tijdelijke gevangenisstraf nog de kans te krijgen om terug te keren in de maatschappij, om zo de rest van hun leven op de rails te zetten?” vroeg hij zich aan het eind van zijn zeer lange requisitoir hardop af. „De enige passende vrijheidsstraf is een levenslange gevangenisstraf.”
De eis van veertien keer levenslang kan een tactische zet zijn van het openbaar ministerie. Gezien de verdachte omstandigheden in het clubhuis hebben de Nomads wel wat uit te leggen. Maar tijdens het dagenlange proces hielden ze alle vijftien de kaken op elkaar.
Door tegen veertien van hen de maximale straf te eisen, dwingt Oldekamp de Nomads om in een eventueel hoger beroep wel te zeggen wie de dodelijke schoten heeft gelost. Anders lopen ze de kans allemaal lang achter de tralies te verdwijnen.
Oldekamp gaf vrijdag geen antwoord op de vraag waarom de drie Nomads uit de weg zijn geruimd. Volgens hem zijn de moorden op 11 februari gepleegd, omdat de voormalig president van de Nomads, Paul de Vries, voor langere tijd in Parijs zou gaan wonen.
Tijdens politieonderzoek zijn bloedsporen van de drie slachtoffers aangetroffen in het clubhuis. Oldekamp stelde dat het clubhuis in de tijd van de moorden onder zeer verdachte omstandigheden is verbouwd. Het enige wat toen klaar was, was de vergaderruimte. Maar die is na 11 februari volledig ontmanteld en gestript en al het meubilair is verbrand.
De advocaten van de vijftien verdachte Hells Angels krijgen vanaf maandag de tijd hun verweer te voeren. De Amsterdamse rechtbank neemt vervolgens ruim de tijd om over de zaak na te denken. De uitspraak staat voor 17 maart in de agenda.