EconomieBezoek China

Bij Chinabezoek Rutte en Van Leeuwen staat economie centraal

De demissionaire bewindslieden Rutte en Van Leeuwen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zijn dinsdag en woensdag 26 en 27 maart in China. Ze spreken daar onder meer president Xi Jinping.

26 March 2024 16:38
Vrachtschepen op de Huangpu Rivier, in Shanghai, China.  De export van China naar de EU is in 2023 fors gedaald. beeld EPA, Alex Plavevski 
Vrachtschepen op de Huangpu Rivier, in Shanghai, China.  De export van China naar de EU is in 2023 fors gedaald. beeld EPA, Alex Plavevski 

Economische thema’s staan centraal. Het is niet toevallig dat het bezoek van de politici begon met een diner waarbij ze in gesprek gingen met vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven. Het belangrijkste thema: het handels- en investeringsklimaat in China.

Daarnaast staat er een ontmoeting gepland tussen Van Leeuwen en de Chinese minister van Handel, Wang Wentao. Ze zullen spreken over economische samenwerkingsmogelijkheden en het belang van een gelijk speelveld voor ondernemers. Ook problemen rond de toegang tot de Chinese markt komen aan de orde.

Gemengde gevoelens

Veel Nederlandse ondernemers hebben gemengde gevoelens als het gaat om het zaken doen met China, zo geeft werkgeversorganisatie VNO-NCW aan. Die handel levert veel geld op, maar daarvoor moet wel een prijs worden betaald. Daarbij gaat het niet alleen om het nog altijd ontbreken van een vrije toegang tot de Chinese markt; ook het gebrek aan respect voor intellectueel eigendom vormt voor het bedrijfsleven soms een probleem.

Dat laatste houdt in dat een bedrijf dat iets in China wil verkopen, in veel gevallen wordt gekoppeld aan een lokaal bedrijf. Zo’n verbinding heet een joint venture. Daarin moet de buitenlandse onderneming, bijvoorbeeld een Nederlandse fabrikant, uitleggen hoe het zijn producten precies maakt, met het risico dat die kennis wordt gestolen.

Exportbeperkingen

Aan de andere kant uit de Chinese overheid ook kritiek op Nederland. Vooral op de exportbeperkingen die aan ASML zijn opgelegd. Dat bedrijf mag de nieuwste en meest geavanceerde machines niet aan het land leveren.

De Volksrepubliek is in economisch opzicht zeer belangrijk voor Nederland. Als het om de invoer van goederen gaat, heeft ons land  vorig jaar Duitsland ingehaald en is het in Europa de grootste importeur van Chinese goederen geworden. Meer dan de helft van die producten wordt trouwens direct doorgestuurd naar andere EU-landen.

De totale waarde van de import bedroeg in 2023 bijna 105 miljard euro, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Dat was wel ruim 16 procent minder dan in het jaar ervoor. Er werden vooral minder computers en telefoons ingevoerd.

De uitvoer van Nederlandse ondernemingen naar de Volksrepubliek ligt een stuk lager dan de invoer, maar bedraagt ook vele miljarden. In 2023 ging het om 22 miljard, een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode in het jaar ervoor.

Naast economische thema’s zullen diverse andere onderwerpen aan de orde worden gesteld. Tijdens een voor woensdag gepland gesprek met president Xi Jinping en premier Li Qiang willen Rutte en Van Leeuwen het onder meer over de oorlog in Oekraïne en de situatie in het Midden-Oosten hebben.

Meer over
China

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer