Kamer: overheid beschermt gezondheid onvoldoende tegen bedrijven
De overheid moet meer doen om de gezondheid van burgers te beschermen tegen schadelijke activiteiten van bedrijven, vinden veel partijen in de Tweede Kamer. Donderdag klonken in een commissiedebat zorgen over allerlei bedrijfsactiviteiten die gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, waaronder PFAS.
Eerder deze maand waarschuwde het Voedingscentrum dat die schadelijke en moeilijk afbreekbare stoffen in eieren van hobbykippen kunnen zitten. „Wanneer stopt deze PFAS-kwelling”, vroeg Mpanzu Bamenga (D66) zich af. Hij pleitte voor een „nationaal coördinator” voor deze chemische stoffen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) antwoordde dat ze inzet op een Europees verbod. Ze vond zelf dat een nationaal coördinator „geen meerwaarde” heeft, maar wilde het idee wel met lokale overheden bespreken.
Marieke Koekkoek (Volt) wees op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), waarin vorig jaar stond dat het „mogelijk en noodzakelijk” is om burgers beter te beschermen tegen uitstoot van de industrie. „Dus er is geen enkele reden om het niet te doen”, zei Koekkoek. „Wij zien geen andere optie dan partijen medeverantwoordelijk te maken voor het opruimen van vervuiling.”
Omgevingsdiensten spelen een belangrijke rol bij de handhaving van milieuregels, maar slechts twee van de 29 diensten voldoen aan alle eisen voor een sterke organisatie, kwam in januari naar buiten. Ze moeten bijvoorbeeld groot genoeg zijn en een financiële buffer hebben. Hester Veltman-Kamp (VVD): „Om omwonenden beter te beschermen hebben we een overheid nodig die sterk en daadkrachtig kan optreden. Als we dat niet op orde hebben, zijn we hiertoe onvoldoende in staat.”
Ook over vervuiling door Tata Steel kwamen veel vragen. Ines Kostić (PvdD) stelde de vergunning van een deel van de staalfabriek ter discussie, maar Olger van Dijk (NSC) wilde zo ver niet gaan. „Tata is een bedrijf dat uniek is in Nederland.”
Staatssecretaris Heijnen werkt aan een wetsvoorstel om meer controle over de handhaving van milieuregels naar zich toe te trekken, maakte ze dinsdag bekend. In een eerder advies stond dat alle organisaties die over vergunningen en toezicht gaan samen een „gefragmenteerd systeem” vormen. Wat de wetswijziging precies inhoudt en wanneer die af is, is nog niet bekend.