Binnenland

Kamer lijkt voor onderhandelingen met Bosnië over toetreding EU

De Tweede Kamer lijkt akkoord te gaan met onderhandelingen met Bosnië en Herzegovina over toetreding tot de Europese Unie. Deze week spreken de Europese leiders tijdens een top in Brussel over de toetredingsgesprekken met het land op de Balkan.

ANP
19 March 2024 20:03

De Europese Commissie kondigde vorige week aan dat Bosnië klaar is voor gesprekken om bij de EU te komen. Tijdens een bezoek eind januari aan Sarajevo zei demissionair premier Mark Rutte nog dat het land op dàt moment nog niet klaar was. „Er moet nog veel werk gebeuren”, zei hij toen.

Onder meer GroenLinks-PvdA, D66, Volt, BBB en VVD gaven aan deze gesprekken te steunen. Vooral die laatste twee partijen benadrukken wel dat er geen concessies kunnen worden gedaan aan de Kopenhagen Criteria, dat zijn de voorwaarden om lid te worden van de EU.

Thom van Campen van de VVD zegt dat het toetredingsproces strikt en fair moet gebeuren. Voorkomen moet worden dat er een nieuw Hongarije de EU binnenkomt, zei hij in een debat in de Kamer over de komende EU-top. De Hongaarse premier Viktor Orbán ligt in de EU vaak dwars.

De NSC zit nog wel met wat vragen, maar snapt ook dat er geopolitieke redenen zijn om de band met Bosnië aan te halen, zei Isa Kahraman. Maar volgens hem heeft Bosnië ook nog niet aan alle aanvullende eisen voldaan die de EU had gesteld voordat het land aan de onderhandelingen zou kunnen beginnen. Ook hij hamert op het naleven van de Kopenhagen Criteria.

De grootste partij in de Kamer, de PVV, is tegen het voornemen om gesprekken te starten. Emiel van Dijk zei met „grote verbazing” naar het standpunt van de Europese Commissie te hebben gekeken. Hij zei dat zijn partij sowieso tegenstander is van uitbreiding van de EU.

Kabinet en Kamer waren voorheen meestal beducht om landen die EU-lid willen worden te enthousiast tegen de borst te drukken. Zodra die eenmaal kandidaat-lid zijn, en al helemaal als ze aan de onderhandelingen beginnen die hen klaarstomen voor het lidmaatschap, zou het steeds moeilijker worden om streng voor ze te zijn.

Andere EU-landen die doorgaans streng zijn voor aspirant-leden, zoals Frankrijk, slaan nog een kritische toon aan over Bosnië. „Wij vinden dat de inspanningen die geleverd zijn sinds afgelopen december te beperkt zijn”, zegt de Franse onderminister Jean-Noël Barrot.

Bosnië wordt nog altijd verlamd door spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen die elkaar in de jaren negentig bevochten. De leider van de Bosnische Serviërs schurkt openlijk tegen Servië en Rusland aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer