Rusland en Oekraïne staan na tien jaar stil bij annexatie de Krim
Precies tien jaar na de annexatie van de Krim staan Rusland en Oekraïne stil bij die historische gebeurtenis. Het bleek een voorbode voor de oorlog die beide landen nu al ruim twee jaar met elkaar uitvechten.
De afgelopen jaren organiseerde het Kremlin grote pro-Russische bijeenkomsten en ceremonies op het schiereiland om de annexatie te vieren. Naar verwachting is dat dit jaar niet anders. Kyiv beschouwt de Krim nog altijd als Oekraïens grondgebied en voert regelmatig aanvallen uit om het terug te veroveren. Mogelijk grijpt de Oekraïense krijgsmacht deze dag aan voor een nieuwe reeks droneaanvallen.
Oekraïne ging begin 2014 door een onrustige periode met grote protesten en een machtswissel. De nieuwe regering koos een pro-Europese koers en wendde zich af van Rusland. Daarna bezetten Russische troepen vliegvelden op de Krim en het regionale parlementsgebouw. Op 16 maart organiseerden de Russen een referendum waarin een overweldigende meerderheid koos voor aansluiting bij Rusland. Twee dagen later annexeerde Rusland de Krim officieel.
Westerse landen erkennen de uitkomst van het referendum en de annexatie niet en beschouwen het als een schending van internationaal recht. Sindsdien zijn veel Oekraïners en Krim-Tataren gevlucht van de Krim, maar veel van hen hebben de hoop nog niet opgegeven om ooit terug te kunnen keren.
Het inlijven van het schiereiland was een symbolische overwinning voor de Russische president Vladimir Poetin, die het presenteerde als een hereniging met de grote groep Russische mensen die daar woonden. Maar het was ook zeker een strategische triomf door de ligging ten zuiden van Oekraïne en aan de Zwarte Zee. De Russische Zwarte Zeevloot ligt er en na de annexatie werd de militaire aanwezigheid vergroot. De Russen bouwden een brug tussen het Russische vasteland en het schiereiland om de bevoorrading te vergemakkelijken. Die brug is sinds de invasie meerdere keren doelwit geweest van Oekraïense beschietingen.