Extra vangrails Drentse snelweg voor plaatsing zonnepanelen
Langs snelweg A37 tussen Hoogeveen en de Duitse grens kunnen later dit jaar de werkzaamheden beginnen voor de aanleg van de zogeheten Drentse Zonneroute. Op het 42 kilometer lange traject worden extra vangrails aangelegd zodat daar veilig zonnepanelen langs de rijbanen en ook in de middenberm kunnen worden geplaatst.
Op het traject kan naar verwachting 176 megawatt aan zonne-energie worden opgewekt, wat overeenkomt met stroom voor ruim 45.000 huishoudens. De eerste werkzaamheden ervoor kunnen van start nu de provincie Drenthe en de gemeenten Hoogeveen, Coevorden en Emmen hebben afgesproken te gaan bekijken of ze het plan een betere financiële basis kunnen geven door de opgewekte zonne-energie voor langere tijd af te nemen tegen een vaste prijs. Ze bekrachtigden vrijdag afspraken hierover met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Rijkswaterstaat. Voor het project dat nog in de onderzoeksfase is, is wel belangstelling maar er is nog geen exploitant.
Gedeputeerde Henk Jumelet (energie) vindt de Drentse Zonneroute belangrijk en een mooi voorbeeld van meervoudig gebruik van de grond. „We gebruiken lege grond, in dit geval de berm, in plaats van bijvoorbeeld landbouwgrond, om grootschalig energie op te wekken. De doorgang van dit project is daarmee van groot belang en daarom onderzoeken we slimme mogelijkheden om het project succesvol te ontwikkelen.”
Ook wordt gekeken hoe mensen in de omgeving van de ‘zonneroute’ kunnen meeprofiteren. De zonnepanelen krijgen een kleurtje want omwonenden willen dat ze opgaan in het landschap en niet te veel opvallen. De opgewekte zonnestroom moet via twee nieuwe hoogspanningsstations naar het elektriciteitsnet gaan.