Economie

Problemen energie-infra grootste obstakel verduurzaming bedrijven

De vertraagde aanleg van nieuwe energie-infrastructuur, inclusief de problemen met het overvolle stroomnet, is het grootste obstakel voor energie-intensieve industriebedrijven om te verduurzamen.

Redactie economie
12 March 2024 10:56
Elektriciteitsmasten bij een hoogspanningsstation van Tennet bij Den Haag. beeld ANP, Josh Walet
Elektriciteitsmasten bij een hoogspanningsstation van Tennet bij Den Haag. beeld ANP, Josh Walet

Ook de onzekerheid over vergunningverlening zit bedrijven in de weg, meldde ondernemersvereniging VNO-NCW maandag.

De ondernemersclub vroeg 139 van de grootste energie-intensieve industriebedrijven naar hun verduurzamingsplannen. Voor 87 procent is de vertraagde aanleg van energie-infrastructuur een groot probleem. Door problemen met het overvolle stroomnet kunnen bedrijven geen nieuwe of zwaardere aansluiting krijgen. Bij 43 procent van de bedrijven speelt bovendien afhankelijkheid van het moederbedrijf voor de definitieve investeringsbeslissingen een rol. Bij het merendeel van die bedrijven bevindt het moederbedrijf zich in het buitenland.

Het vestigingsklimaat wordt door vier op de tien aangehaald als reden tot zorg. Hierdoor gaan duurzame investeringen misschien in andere landen plaatsvinden, aldus VNO-NCW. Tientallen bedrijven geven aan dat met name de gestegen kosten voor gebruik van het elektriciteitsnet en de hoogte van de (energie)belasting, vergeleken met andere (Europese) landen, de haalbaarheid negatief beïnvloedt.

87 procent van de ondervraagde bedrijven heeft de investeringsplannen om te verduurzamen afgerond of werkt die nu uit. Bedrijven willen tot 2030 gemiddeld 175 miljoen euro investeren in duurzame plannen. Daarbij zetten de meeste bedrijven in op het verbeteren van energie-efficiëntie en de elektrificatie van hun processen. Met name voor dat laatste is netcongestie een steeds groter probleem.

Een andere barrière voor de verduurzamingsplannen van bedrijven is dat technologie nog niet, of onvoldoende beschikbaar is. Vier op de tien bedrijven geven aan daar hinder door te ondervinden.

De meeste bedrijven verwachten uiterlijk in 2027 definitieve investeringsbeslissingen te nemen over hun plannen. 70 procent nam sinds juli 2021, toen de energieprijzen gingen stijgen, volgens VNO-NCW maatregelen om zuiniger en efficiënter met energie om te gaan.

Tennet

Nederland heeft zeker de komende tien jaar nog te maken met het overvolle stroomnet. Dat zei operationeel directeur Maarten Abbenhuis van hoogspanningsnetbeheerder TenneT maandag. „We weten wat het probleem is, we weten wat we moeten bouwen om het op te lossen, maar we kunnen niet beloven dat het morgen al klaar is.”

Vooral de provincies Gelderland, Flevoland, Utrecht en Rotterdam lopen een verhoogd risico op netcongestie. Het aantal aanvragen om aangesloten te worden is een stuk hoger dan het bedrijf aankan. Daardoor is er praktisch gezien geen ruimte voor nieuwe klanten.

De energietransitie moet volgens het bestuur van TenneT worden gezien als een marathon, met sprintjes tussendoor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer