Economie

Banken onderzoeken vaker betalingen niet-westerse Nederlanders

Banken onderzoeken vaker betalingen van en aan mensen met een niet-westerse achtergrond dan aan mensen met een Nederlandse achtergrond, bevestigt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) na berichtgeving van Trouw. Dat komt volgens de brancheorganisatie omdat banken verplicht zijn om transacties vanuit of naar hoogrisicolanden uitgebreid te onderzoeken. Onder meer Afghanistan, Irak en Syrië staan op de lijst van hoogrisicolanden.

ANP
8 March 2024 08:11Gewijzigd op 8 March 2024 08:54

Banken doen per jaar veel van deze extra controles, zegt een woordvoerder van de NVB. Daarbij meldt hij dat de transacties worden onderzocht en dus niet de personen zelf. „Nederlanders met een niet-westerse achtergrond doen vaker transacties met risicolanden want ze hebben daar vaak familie wonen.”

De extra onderzoeken moeten ze doen volgens de Wet ter voorkoming van Witwassen en Terrorismefinanciering (Wwft). Die wet moet voorkomen dat mensen geld witwassen of terrorisme financieren. In totaal staan 22 landen op de lijst met hoogrisicolanden.

De NVB zegt dat banken met de extra klantonderzoeken nauwelijks meldingen van discriminatie of racisme ontvangen. Maar volgens de koepel horen banken wel via andere kanalen dat sommige mensen de controles als negatief ervaren. De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) constateerde vorig jaar april dat banken en andere financiële instellingen moslims structureel discrimineren.

Daarom willen banken onderzoeken hoe ze bewuste en onbewuste discriminatie kunnen voorkomen zonder de wet te overtreden. Zo gaan de brancheorganisatie en haar leden in gesprek met islamitische organisaties en andere vertegenwoordigers van moslims in Nederland, om meer ervaringen te horen en het probleem beter te begrijpen. Voormalig Tweede Kamerlid Farid Azarkan leidt deze gesprekken. Verder wil de NVB regelen dat banken de signalen binnenkrijgen van klanten die een melding doen bij het landelijk meldpunt discriminatie.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer