Rechter VS: Zorgverlener mag medewerking aan geslachtsveranderende ingreep weigeren
Een federale rechter in Amerika heeft maandag bepaald dat christenen die principieel bezwaar hebben tegen geslachtsveranderende ingrepen niet gedwongen kunnen worden daar op enigerlei wijze aan mee te werken.
De uitspraak van de rechter in North Dakota zegt dat christenartsen en andere werkers in de gezondheidszorg niet gedwongen kunnen worden tot het uitvoeren van operaties of andere behandelingen die het oogmerk hebben het geslacht te veranderen. Recent heeft de regering van president Joe Biden een order uitgegeven waarin staat dat het weigeren van medewerking opgevat wordt als discriminatie. Die richtlijn heeft met dit vonnis rechtskracht verloren.
De rechter heeft nu gezegd dat de belangen en verlangens van transgenders weliswaar zwaarwegend zijn, maar artsen tot medewerking verplichten „is een schending van de oprechte religieuze overtuiging van deze christenwerkers en dat is een ontoelaatbare aanslag op de grondwettelijke vrijheid van godsdienst”.
De uitspraak betekent ook dat werkgevers niet verplicht kunnen worden tot het aanbieden van een verzekering aan hun werknemers waarin transgenderbehandelingen worden vergoed.
Het advocatenkantoor Alliance Defending Freedom (ADF), dat de christelijke werkgevers heeft bijgestaan, beschouwt de uitspraak als een overwinning voor de religieuze vrijheid.
Namens de ADF zegt woordvoerder Matt Bowman in een verklaring: „De werkgevers die wij vertegenwoordigen geloven dat God mensen als man of vrouw heeft geschapen, en dat het dus een schending van hun religieuze overtuigingen zou zijn als ze medische procedures of operaties zouden betalen of uitvoeren die tot doel hebben iemands geslacht te veranderen. De rechtbank roept de regering terecht een halt toe om onwettige richtlijnen af te dwingen.”