Kamer wil gasveld Groningen eerder dan 1 oktober sluiten
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de gaswinning uit het Groningenveld eerder stopt dan 1 oktober, zoals het kabinet voorstelt. SP en GroenLinks-PvdA willen dat de gaskraan per direct dichtgaat en krijgen daarvoor in ieder geval steun van de Partij voor de Dieren. CDA en ChristenUnie denken aan sluiting per 1 mei. Als het technisch mogelijk is, zijn ook VVD, BBB en NSC voor eerdere sluiting, bleek woensdag in het debat over het wetsvoorstel om de gaskraan uiterlijk per 1 oktober definitief dicht te draaien.
BBB-Kamerlid Henk Vermeer wil echter geen valse verwachtingen wekken, zegt hij desgevraagd tegen het ANP. Het wetsvoorstel van staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) moet na instemming door de Tweede Kamer in de Eerste Kamer worden behandeld. „Het moet daarnaast ook nog praktisch werken”, zei Vermeer.
Een ruime Kamermeerderheid staat achter het voorstel om definitief te stoppen met de gaswinning uit het Groningenveld, en dat ook wettelijk vast te leggen. SP en GroenLinks-PvdA en ook CDA en CU hebben voor hun wens om die sluiting naar voren te halen wijzigingsvoorstellen ingediend. Mogelijk komen de vier partijen samen tot een voorstel. Ze hopen dat een voorstel tot eerdere sluiting Kamerbrede steun krijgt.
Als de, eventueel gewijzigde, wet is aangenomen, kan van een „historisch besluit” worden gesproken, zeiden de fracties stuk voor stuk. Alle partijen zeggen ook dat de „ellende” voor de Groningers daarmee niet voorbij is, zoals onder anderen Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA) zei.
De hersteloperatie voor gedupeerde Groningers verloopt nog steeds uiterst moeizaam. PVV-Kamerlid Alexander Kops wil ook aan de afronding van het herstel van panden een harde deadline koppelen, „bijvoorbeeld 1 oktober”.
Na definitieve sluiting van het Groningenveld zal het nog lang duren voordat er geen aardbevingen meer zijn, beseft de Kamer. Sandra Beckerman (SP) heeft samen met GroenLinks-PvdA een voorstel ingediend om te regelen dat dertig jaar na de laatste bodembeweging en niet dertig jaar na sluiting van het Groningenveld, de Staat, Exxon en Shell voor schade moeten blijven betalen.