Friese overheden willen ook landelijke aanpak funderingsschade
Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en getroffen gemeenten, zoals Weststellingwerf, onderschrijven het advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) dat er een landelijke aanpak voor funderingsschade moet komen. „Het sluit aan bij de stappen die de provincie, Wetterskip Fryslân en gemeenten al hebben gezet.” Friesland helpt getroffen mensen al met subsidies en onderzoeken, en bij de zogeheten code rood-gevallen wordt „gewerkt aan een maatwerkoplossing”.
In Friesland zijn 12.500 huizen met funderingsschade, met name in het veenweidegebied in Weststellingwerf en Ooststellingwerf. Tot 2035 zouden in heel Nederland nog eens 425.000 huizen ermee te maken kunnen krijgen. Zulke schade is volgens de Rli ontwrichtend voor de mensen zelf en de samenleving.
De Rli adviseerde vorige week dat er één centraal loket moet komen, dat er subsidie moet komen voor onderzoek en herstel en dat de regering er 12 miljard euro voor moet vrijmaken. „De Friese overheden gaan ervan uit dat het Rijk hier voortvarend mee aan de slag gaat en hopen dat de formerende partijen hieraan ook aandacht schenken”, staat in een verklaring.
„Het Rli-advies ondersteunt de Friese conclusie dat de oplossing voor de problemen niet te vinden is in juridische procedures en dat de problematiek een landelijke aanpak vraagt, omdat deze te groot is voor lagere overheden. In afstemming met het Rijk willen de Friese overheden doorgaan op de ingeslagen weg”, schrijven provincie en waterschap.
„Het KCAF is verheugd over deze ontwikkelingen en ziet de nieuwe subsidieregelingen als een belangrijke vooruitgang in de strijd tegen funderingsproblemen”, schrijft het kenniscentrum. „Met deze nieuwe subsidie-initiatieven wordt een tijdperk ingeluid waarin de aanpak van funderingsproblemen niet alleen urgenter, maar ook toegankelijker wordt.”
Het kenniscentrum zegt dat er nu ook al een landelijk loket is, namelijk dat van het KCAF. Nu zijn er wel nog meerdere loketten, zoals dat van Friesland en in meerdere gemeenten.