Binnenland

„Druppel bloed geeft in toekomst kankerkans weer”

Een druppel bloed. Meer is er over een aantal jaren wellicht niet nodig om er achter te komen of iemand op latere leeftijd mogelijk kanker of een hartziekte of reuma krijgt.

Wetenschapsredactie
17 February 2005 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 02:14

Dankzij de nieuw te ontwikkelen moleculaire geneeskunde kan al een diagnose worden gesteld voordat er sprake is van een klacht. De dreigende ziekte kan dan ook vroegtijdig veel effectiever worden behandeld, met aanzienlijk minder vervelende bijwerkingen.

Dat is de hooggespannen verwachting van de universiteiten in Eindhoven en Maastricht, het Academische Ziekenhuis in Maastricht en Philips Research. De vier partners gaan samenwerken in het Center for Molecular Medicine (CMM), zo maakten ze woensdag bekend op de High Tech Campus in Eindhoven. De hoofdvestiging van het centrum wordt daar ook gevestigd. Honderdvijftig wetenschappers gaan er werken met een jaarlijks budget van 30 miljoen euro.

Het CMM moet een instituut van Europese allure worden dat baanbrekend onderzoek verricht. Alle disciplines in de gezondheidszorg zullen daarvan profiteren, verwachten de partners. Als de moleculaire geneeskunde eenmaal is ingevoerd, zullen operaties niet meer nodig zijn. Die worden dan beschouwd als „loodgieterswerk”, denken ze.

Moleculaire geneeskunde richt zich op de aanwezige informatie in onder meer het DNA. Op basis daarvan is een heel vroegtijdige diagnose mogelijk. Toepassing van die nieuwe mogelijkheden leidt tot een revolutie in de gezondheidszorg, verwachten de universiteiten, het ziekenhuis en Philips. Het CMM gaat nauw samenwerken met andere Nederlandse universiteiten en met instituten in Aken, de Verenigde Staten en China.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer