Binnenland

Burgemeesters juichen camera's toe

Meer camera’s op straat of blijft de privacybescherming van de burger een te gevoelig onderwerp in Nederland? Na een indrukwekkend bezoek aan de meld- en crisiscentrale in de Amerikaanse stad Chicago, is burgemeester P. Krikke van Arnhem overtuigd van de voordelen boven de nadelen.

ANP
17 February 2005 08:27Gewijzigd op 14 November 2020 02:14

Burgemeester J. Cohen van Amsterdam en Gerd Leers van Maastricht hebben al besloten binnenkort elk een eigen afvaardiging te sturen om in de meest geavanceerde 9-1-1-centrale (het nationale alarmnummer) van Amerika in de leer te gaan.

De stad Chicago voerde drie jaar geleden camerasurveillance in, die geleidelijk van nu 2500 stuks wordt opgevoerd tot 10.000. Niet alleen heeft de invoering van de camera geleid tot een grote afname van het aantal slachtoffers van schietpartijen. Maar ook kan iemand die 9-1-1 belt, binnen 10 seconden worden gelokaliseerd en binnen de camerazone gebracht.

Bij een snelle melding van een beroving bijvoorbeeld kunnen de camera’s de dader ’vangen’ tot arrestatie volgt. Bovendien worden ze ingezet bij levensbedreigende situaties en in de strijd tegen terroristen.

Sinds de invoering is het aantal slachtoffers van schietpartijen van 6000 per jaar teruggebracht tot 2000. „Ik begrijp dat dit voor u Nederlanders nog steeds waanzinnige getallen zijn, maar de inwoners van Chicago voelen zich een stuk veiliger”, aldus Ron Huberman, directeur crisismanagement van de centrale, tijdens een rondleiding woensdagmorgen voor de Nederlandse ministers Remkes en De Graaf en vijf burgemeesters. Hij wees erop dat die geweldsvermindering tot enorme kostenbesparingen in de gezondheidszorg heeft geleid.

Minister De Graaf wilde graag weten hoe je 10.000 camera’s kunt monitoren en wie alles betaalt. De videotapes blijken nagenoeg automatisch te worden gescand op voorgeprogrammeerde situaties. Zodra een grote vrachtwagen bijvoorbeeld dicht bij een belangrijk gebouw wordt geparkeerd, dan waarschuwt de computer direct. Huberman: „Dit systeem wordt voor 80 procent door de federale overheid betaald en voor 20 procent door de stad.”

Krikke is zeer onder de indruk van de hoeveelheid gegevens die de centrale ter beschikking heeft en van hoe je die kunt gebruiken. Gebeurt er iets op de negentiende verdieping van een gebouw, dan verschijnen staalstructuren, liftschachten, hoeveelheid mensen die er werken met hun telefoonnummers erbij met een druk op de knop in beeld. Minister De Graaf: „Het is een overweldigende hoeveelheid informatie die de overheid heeft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer