Economie

Huurdersorganisaties roepen op tot lagere maximale huurverhoging

Volgens huurdersorganisaties moet de maximale huurverhoging van sociale huurwoningen omlaag, omdat huurders steeds meer moeite hebben om rond te komen. Daartoe roept onder meer het Landelijk Huurders Platform (LHP) vrijdag op in een paginagrote advertentie in het AD. De maximale huurverhoging zou omlaag moeten van 5,3 naar 3,2 procent.

ANP
23 February 2024 08:18Gewijzigd op 23 February 2024 11:09

In de oproep wenden de organisaties zich tot de politiek en woningcorporaties, maar ook tot particuliere verhuurders. Door het verdwijnen van de energietoeslag, de aanpassing van de zorg- en huurtoeslag en de steeds hogere kosten voor levensonderhoud staat de leefbaarheid van sociale huurders en lage middeninkomens in de vrije sector onder druk, schrijven ze.

„In de sociale huursector doen mensen steeds vaker een beroep op de voedselbank, kinderen kunnen niet naar een sportclub en vakanties zijn meer een uitzondering geworden. Lagere middeninkomens zien hetzelfde gebeuren.”

Mensen met alleen een AOW-uitkering of met een klein aanvullend pensioen gaan er meer dan 70 euro per maand op achteruit, stellen de huurdersorganisaties ook. De kans is daarom groot dat zij in de financiële problemen komen.

Woningcorporaties en de overheid moeten huisvesting volgens de belangengroepen betaalbaar houden door de huur met maximaal 3,2 procent te laten stijgen. Dat staat gelijk aan de inflatie in januari volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het kabinet bepaalde vorig jaar dat de huren van huizen van woningcorporaties vanaf 1 juli dit jaar met maximaal 5,3 procent mogen stijgen.

Minister Hugo de Jonge (Wonen) heeft plannen om de huurprijzen van sociale huurwoningen en het middensegment te reguleren. Daarmee mogen de huurprijzen van deze huizen niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. Maar die plannen zorgen ervoor dat nieuwbouwwoningen al snel in de vrije sector terechtkomen, waar geen maximale huurprijs geldt, berekende huurdersbelangenorganisatie Woonbond.

Nieuwbouwwoningen hebben namelijk vaak een hogere WOZ-waarde en een hoger energielabel dan al bestaande huizen. Dat leidt tot een hoger aantal punten en dat aantal bepaalt de maximale huurprijs. De Jonge wil die grens verhogen en zo meer huizen reguleren. Volgens de Woonbond zorgen de plannen ervoor dat alleen kleinere huizen straks nog in de middenhuur vallen. Een huurprijs van 1200 euro per maand voor 40 vierkante meter is dan legaal, aldus de Woonbond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer