Economie
Eerste eigen autoschip Chinese fabrikant BYD arriveert in Vlissingen

Een bijzonder moment voor scheepsspotters: in de Sloehaven bij Vlissingen meerde woensdagochtend het Chinese autoschip BYD Explorer No. 1 af.

Jan Dirk van Scheyen
Het Chinese autoschip BYD Explorer No. 1 kwam woensdag aan in de Vlissingse Sloehaven. beeld Adri van de Wege
Het Chinese autoschip BYD Explorer No. 1 kwam woensdag aan in de Vlissingse Sloehaven. beeld Adri van de Wege

Deze bijna 200 meter lange autocarrier is het eerste eigen schip van BYD, de grootste Chinese producent van elektrische auto’s.

Het indrukwekkende schip arriveerde rond 9.30 uur in Vlissingen na een maidentrip die was begonnen in de Chinese stad Shenzhen. Vlissingen is de eerste Europese haven die het schip aandoet.

Aan boord van het vorige maand opgeleverde roll-on/roll-off (roro) autoschip bevonden zich 5.449 gloednieuwe stekkerauto’s die in China zijn gefabriceerd. In totaal kan de BYD Explorer No. 1 7000 auto’s vervoeren. De autocarrier meerde af nabij de roro-terminal van het logistieke bedrijf CLdN (voorheen Cobelfret), dat het verdere vervoer over land van de Chinese auto’s faciliteert.

BYD timmert flink aan de weg. De Chinese stekkerautogigant bouwde vorig jaar meer dan 3 miljoen elektrische auto’s. Die productie blijft voornamelijk in China, maar de export neemt snel toe.

Om aan de toenemende transportvraag te kunnen voldoen en gezien het wereldwijde tekort aan transportschepen, is het bedrijf nu bezig een eigen vloot van autocarriërs op te bouwen, die ook nog eens aan alle normen voor duurzame scheepvaart voldoen.

De BYD Explorer No. 1 is nog maar het eerste van een vloot van in totaal acht autoschepen die BYD de komende twee jaar in gebruik wil nemen om zijn overzeese markten te bedienen. De autofabrikant zegt zijn vloot ook te willen openstellen voor andere Chinese autobouwers.

Alle Chinese constructeurs van e-auto’s tezamen produceerden vorig jaar een recordaantal van 9 miljoen wagens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer