Twee doden door instorten brug in aanbouw in Lochem
Het brugdeel dat woensdagochtend werd getakeld in Lochem is op minstens twee mensen gevallen. Dat meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. Twee mensen zijn door het ongeluk overleden, en twee anderen raakten gewond.
De Arbeidsinspectie is in Lochem om daar onderzoek te doen naar het ongeval met de in aanbouw zijnde brug. Het is nog onduidelijk hoe het brugdeel naar beneden kon vallen. Veel mensen hebben het ongeluk zien gebeuren. Slachtofferhulp Nederland meldde eerder dat voor zo’n 35 à 40 mensen opvang wordt opgestart.
Enorme knal
Een verslaggever van de regionale krant de Stentor, Nieke Hoitink, was bij de bouwplaats toen het ongeluk gebeurde. „De boog hing de hele ochtend in de takels. Ineens klonk een enorme knal. De hele boog begon te slingeren. Toen viel de hele boel naar beneden. We zagen twee bouwvakkers naar beneden vallen”, zegt zij op de website van de krant. Het gaat om een nieuwe brug over het Twentekanaal. Hoitink zegt dat bouwvakkers bovenop een steiger aan het werk waren, toen er waarschijnlijk een kabel knapte en een brugdeel heen en weer slingerde. Het brugdeel zou de bouwvakkers geraakt hebben en zij zouden naar beneden zijn gevallen.
Woordvoerder Marijke Winkeler van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zei op NPO Radio 1 dat nog niet duidelijk is hoe het kan dat het brugdeel naar beneden kwam. Volgens haar hebben veel mensen het ongeluk zien gebeuren en wordt gekeken naar wat voor hen nodig is.
Op de website van aannemer BAM Infra Nederland is te lezen dat de brug in aanbouw bijna 140 meter lang, 25 meter hoog en 12,5 meter breed moet worden. Op 7 en 8 februari kwamen de eerste delen van de toekomstige Nettelhorsterbrug aan in Lochem. Volgens BAM zou twee weken later de rest aankomen, namelijk de bogen van de brug. De basis van de brug is van staal.
Crisisteam
De provincie Gelderland zet een crisisteam op naar aanleiding van de deels ingestorte brug in Lochem. De provincie is opdrachtgever van de bouw van de brug. Een woordvoerster van de provincie spreekt van „een vreselijk drama”.
Gelderland moet volgens haar „in de rol van opdrachtgever de komende tijd een aantal dingen organiseren”. Te denken valt aan verkeersomleidingen. De woordvoerster benadrukt wel dat de aandacht in eerste instantie uitgaat naar de slachtoffers.