Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland
Duitsland krijgt de komende jaren te maken met een enorm woningtekort, waarschuwt Euroconstruct, een organisatie van negentien in de bouw gespecialiseerde economische instituten.
Volgens het instituut daalt het aantal nieuwe woningen dat jaarlijks in het land wordt gebouwd in 2026 met 35 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent dat er over twee jaar slechts 175.000 woningen worden opgeleverd, 95.000 minder dan in 2023.
De deskundigen stellen dat de vooruitzichten voor Duitsland slechter zijn dan voor andere Europese landen. Alleen in Zweden wordt een sterkere daling van het aantal opgeleverde woningen verwacht. „Nieuwbouw van woningen is in Duitsland vaak niet meer mogelijk, voornamelijk door de sterk gestegen bouw- en financieringskosten”, stelt bouwdeskundige Ludwig Dorffmeister. Volgens hem wordt er op het politieke vlak ook nog te weinig gedaan om de bouw aan te jagen.
Ook het aantal nieuwe woningen dat in Nederland gebouwd wordt, daalt en blijft achter bij de ambities van het demissionaire kabinet. Nederland kampt bovendien al met een groot woningtekort. Vorig jaar werden in Nederland ruim 73.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, ongeveer 2000 minder dan een jaar eerder, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige maand bekend.
De problemen komen voor een belangrijk deel door het trage afgeven van vergunningen voor bouwlocaties door gemeenten en provincies. De verwachtingen voor de komende twee jaar zijn bovendien ook niet rooskleurig, gaf woonminister Hugo de Jonge eerder al aan. Woningmarktdeskundigen waarschuwden eerder dat de plannen van de demissionair minister om huurwoningen in de vrije sector te reguleren de woningbouw verder afremmen. Voor investeerders is het bouwen van woningen hierdoor niet meer rendabel genoeg, waardoor het tekort verder oploopt.