Opiniecolumn ds. belder
Heeft u ook nog gewerkt, of bent u alleen dominee geweest?

Ouderenomroep MAX kaartte op de publieke omroep een heus probleem aan. In de vijfdelige serie ”De toekomst is grijs” wordt een grijze tsunami voorzegd. In 2040 is een kwart van de bevolking 65 plus. Kennelijk overlijdt er voor die tijd niemand meer. Een derde van de 65-minners moet straks zorgtaken verrichten. Worden wij senioren allemaal krakkemikkig…?

Ds. J. Belder
beeld RD
beeld RD

Nederland heeft de ”grijze golf” onderschat, zei de Tilburgse hoogleraar arbeidsmarktvraagstukken Wilthagen in december tegen De Telegraaf. De krant voorziet een scala aan problemen. „De zorg loopt vast, sluizen kunnen niet meer open, winkels en restaurants moeten eerder dicht, treinen en bussen vallen uit, wachttijden voor monteurs en schilders lopen op. En dit is nog maar het begin.” Ons wacht een toekomst zonder files, politie, onderwijzers, leger enz. Ouderen zijn de kurk waarop het land drijft.

Economie, welvaart, vitale diensten, alles loopt zonder ons, senioren, in de soep. En omdat onder Rutte II ouderenvoorzieningen zijn afgeschaft, moeten wij in onze veel te groot geworden huizen blijven wonen, waar we vereenzamen en verkleumen, weten ze bij MAX. Oorzaak van aanhoudende oversterfte? De jonge(re) garde heeft het nakijken. Voor hen geen huizen. Hun toekomst zal die van mantelzorger zijn. De vraag naar euthanasie zal sterk toenemen, orakelt MAX. Is het echtpaar Van Agt met zijn duo-euthanasie niet een inspirerend en navolgenswaardig voorbeeld…? Maak plaats voor nieuwe generaties.

Mevrouw B., die ik voorzichtig over dit onheils­scenario informeerde, begon gelijk over paard Boxer uit het boek ”Animal Farm” van George Orwell. Eenmaal oud en dus nutteloos geworden eindigde het dier zijn leven in het slachthuis.

Er zal een mate van waarheid schuilen in het aangeheven klaaglied, maar misschien helpt het als we onzinbanen opheffen en de bezem halen door de bureaucratie. Maar wie kaatst… Een jongere vroeg mij onlangs heel serieus of ik ook nog gewerkt heb, of alleen maar dominee ben geweest. Wat is werk en wat zijn onzinbanen?

De Telegraaf meldde eerder al dat 38 procent van de ouderen graag blijft doorwerken tijdens zijn pensioen. Zij zijn in verschillende opzichten aantrekkelijk voor werkgevers. Financieel ook voor de Belastingdienst. Alom horen we dat robots ons weldra bergen werk uit handen zullen nemen. Rond 2030 gaat het om 20 miljoen banen wereldwijd, aldus Oxford Economics (2019). En dan hebben we het nog niet eens over de opmars van kunstmatige intelligentie (AI). Regeren is vooruitzien, maar pas op voor koffiedikkijkers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer